Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης τόνισε πρόσφατα ότι «απαιτούνται ακέραιες πολιτικές επιλογές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας προκειμένου να βγει από το τέλμα που βρίσκεται».
«Από το 2012 είχα έτοιμη την πρόταση για τη δημιουργία περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες θα υιοθετούσαν το μοντέλο των Γερμανικών ταμιευτηρίων Sparkassen, χωρίς να υπόκεινται στον κίνδυνο του κουρέματος των καταθέσεων» συνέχισε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι «κύρια αποστολή τους θα είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρευστότητα και παροχή μικροεγγυήσεων».

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη αρχίσει, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, να συγκροτεί το φάκελο για την αδειοδότηση της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσουπρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, και διευκρίνισε ότι η τράπεζα αυτή δεν θα είναι συνεταιριστική, καθώς «το μοντέλο αυτό, ενώ για άλλες χώρες είναι επιτυχημένο,στη χώρα μας έχει αποτύχει πλήρως,δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις περιφερειακές οικονομίες με τα ελλείμματα που δημιούργησαν».
Το μοντέλο που έχει υιοθετήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου προβλέπει διαχωρισμό του διοικητικού συμβουλίου και της επιχειρησιακής λειτουργίας της τράπεζας. Το διοικητικό συμβούλιο θα καθορίζει τη στρατηγική και θα ασκεί την εποπτεία, χωρίς να παρεμβαίνει στη λειτουργία της τράπεζας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε πεπεισμένος ότι «θα πετύχουμε το μεγάλο αυτό στόχο, τον οποίο είχαμε προσπαθήσει και το 2012, χωρίς ωστόσο η τότε Κυβέρνηση να τον έχει υποστηρίξει.
Σήμερα οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες,ώστε να διαθέσουμε στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων της Πελοποννήσου, ειδικά των μικρομεσαίων, ένα αξιόπιστο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους χρηματοπιστωτικό εργαλείο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τη Διεύθυνση Εποπτείας Τραπεζών της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη αδειοδότησης της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου, ούτως ώστε να καθοριστεί ο οδικός χάρτης ενεργειών συγκρότησης του φακέλου για την υποβολή αίτησης τραπεζικής άδειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας και έγινε κατανομή εργασιών προκειμένουη άδεια να δοθεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα και αμέσως μετά η Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου να ξεκινήσει τη λειτουργία της.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στηστήριξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη, «ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ τη υλοποίησης του προγράμματός μας και μάλιστα τηρεί με αυστηρότητα τα χρονοδιαγράμματα που έχει ο ίδιος θέσει».

Τόνισε επίσης κατά τη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και το δημοσιογράφο, Χάρη Ντιγριντάκη, την ιδιαίτερα σημαντική υποστήριξη της προσπάθειας από τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτσηο οποίος στήριζε την πρωτοβουλία αυτή και από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και του συνόλου της Κυβέρνησης, την Τράπεζα της Ελλάδος, τα Επιμελητήρια και τους Εμπορικούς Συλλόγους της Πελοποννήσου.
Πλέον έχει αποφασιστεί το μοντέλο αυτό να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με οδηγό την Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου, δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.