Στην ομιλία της στην Ολομέλεια κατά τη διαδικασία συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, η Μαρία Θελερίτη, βουλεύτρια Κορινθίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τόνισε τη σημασία και την ανάγκη δημιουργίας Ινστιτούτου Αμπελουργίας και Οίνου στην Κορινθία με έδρα τη Νεμέα. Αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές της Κορινθίας και της Αργολίδος, προτείνοντας τη δημιουργία Ινστιτούτου Αμπελουργίας και Οίνου στην Κορινθία και Ινστιτούτου Μελισσοκομίας στην Αργολίδα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η βουλεύτρια, η Πελοπόννησος αποτελεί ένα από τα αμπελουργικά διαμερίσματα της χώρας που παρουσιάζουν εξαιρετικά σημαντικό οικολογικό ενδιαφέρον, κυρίως στην Κορινθία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Νεμέας. Ωστόσο, παρόλο που η Πελοπόννησος παρουσιάζει οινολογικό και αμπελουργικό ενδιαφέρον, και παρά τη σημαντική δυναμικότητα που έχει ο κλάδος, μέχρι σήμερα δεν έχει θεσμοθετηθεί η ολοκληρωμένη, συστηματική και εφαρμοσμένη έρευνα στον τομέα αυτό.

Η πρόταση για την ίδρυση Ινστιτούτου Αμπελουργίας και Οίνου με έδρα τη Νεμέα θα συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εφόσον μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας θα στηρίζονται οι παραγωγοί και οι συνεταιριστικοί φορείς της περιοχής, με στόχο τον ποικιλιακό αναπροσανατολισμό των αμπελώνων της Πελοποννήσου, τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας και την ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα των παραγόμενων προϊόντων. Η Νεμέα προτείνεται ως έδρα του Ινστιτούτου όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά και επειδή διαθέτει πλήθος συγκριτικών πλεονεκτημάτων, σύγχρονα οινοποιεία, υψηλή τεχνογνωσία στην αμπελουργία, παραγωγή υψηλής ποιότητας, εμπειρία
στον οινικό τουρισμό και υποδομές.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.