Νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου: Τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου:  Επανέρχεται από 3 Ιανουαρίου 2022 η υποχρεωτική τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με σχέδιο επέκτασης της για μεγαλύτερο διάστημα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το υποχρεωτικό ποσοστό για την τηλεργασία θα κυμανθεί στο 50% για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Έτσι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καλούνται να εργαστούν εξ αποστάσεως. Η υποχρεωτικότητα αφορά τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.

Έτσι πλέον επιχειρήσεις – εργοδότες από τις 3 Ιανουαρίου θα είναι υποχρεωμένοι να απασχολούν εξ αποστάσεως ποσοστό τουλάχιστον 50% του προσωπικού τους και να δηλώνουν το ωράριο τηλεργασίας καθώς και την αναλογία τηλεργασίας και εργασίας με φυσική παρουσία στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» προκειμένου να ελέγχεται η συμμόρφωση τους με τη νέα ρύθμιση. Για τους ακριβείς όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του μέτρου θα εκδοθεί υπουργική απόφαση

Να σημειωθεί ότι πλέον υπάρχει το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης που οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία, για την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας.

Το ελάχιστο ποσό που θα καταβάλλουν μηνιαίως οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους είναι:

  • Για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, 13 ευρώ
  • Για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών, 10 ευρώ
  • Για την συντήρηση του εξοπλισμού, 5 ευρώ

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης για κάθε περίπτωση, καθορίστηκε με βάση σχετική ειδική έκθεση (μελέτη κόστους) του οίκου PWC, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών δεν καταβάλλεται αν ο εργοδότης το καλύπτει απ’ ευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Αντίστοιχα, δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για τη συντήρηση του εξοπλισμού αν οι συσκευές παρέχονται από τον εργοδότη.

Η αποζημίωση δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται αντί αμοιβής του εργαζομένου, καθώς αποτελεί δαπάνη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας οι σχετικές δαπάνες δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ