Νέες οδηγίες για το σύνδρομο Long Post Covid

Ασθενείς κορονοϊού με εμμένοντα συμπτώματα μετά από τρεις μήνες θα πρέπει να ξεκινούν διαγνωστικό έλεγχο από το αναπνευστικό σύστημα, εφόσον έχει αποκλειστεί εναλλακτική διάγνωση, και εάν δεν καταλήξει ο έλεγχος σε επαρκή αιτιολόγηση της συμπτωματολογίας, να συνεχίζονται οι εξετάσεις σε καρδιαγγειακό και άλλα συστήματα του οργανισμού. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία εξέδωσε νέες οδηγίες για το σύνδρομο Long Post Covid τόσο προς γιατρούς, για να κατευθύνουν και διαχειρίζονται σωστά τους ασθενείς όσο και προς τους ίδιους τους ασθενείς.

Το National Institute for Health and Care Excellence (NICE) προτείνει την ακόλουθη ορολογία για τις φάσεις που έπονται της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2:

  1. Οξεία Covid-19 (Acute Covid-19): Αφορά σε σημεία και συμπτώματα έως 4 εβδομάδες.
  2. Συνεχιζόμενη συμπωματική Covid-19 (Ongoing symptomatic Covid-19): Αφορά σε σημεία και συμπτώματα από 4 έως 12 εβδομάδες.
  3. Μετά Covid-19 σύνδρομο (Post Covid-19 syndrome): Αφορά σε σημεία και συμπτώματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ή μετά τη λοίμωξη με Covid-19 και συνεχίζουν για περισσότερο από 12 εβδομάδες.

Η ΕΠΕ επισημαίνει, με βάση τα παραπάνω, ότι ο όρος Long Covid περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη συμπωματική Covid-19 και το μετά Covid-19 σύνδρομο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κορονοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό και άλλα συστήματα.

Από αύριο οι μάσκες είναι παρελθόν για εξωτερικούς χώρους και παραμένουν ως ισχυρή σύσταση σε χώρους με συγχρωτισμό, καθώς και για άτομα ευάλωτα για σοβαρή νόσηση. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, και έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καταργείται από τις 15 Μαρτίου 2022 η συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από τους επισκέπτες όλων των χωρών για την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ