Ποιοι είναι οι Ρουμέι – Η ελληνική παρουσία στην Ουκρανία έχει μακρά ιστορία

Οι Έλληνες της Ουκρανίας, που ζουν ως επί το πλείστον στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέριξ του Εύξεινου Πόντου και συγκεκριμένα στις περιφέρειες του Ντονιέτσκ, της Κριμαίας, της Ζαπορίζια και της Οδησσού, ονομάζονται συχνά «Ρουμέι», δηλαδή ρωμιοί. Ρουμέι ονομάζεται και η διάλεκτος των Ελλήνων της Ουκρανίας.

Ελληνική παρουσία στον Εύξεινο Πόντο υπάρχει από την αρχαιότητα. Οι πρώτες Ελληνικές αποικίες στις ακτές της σημερινής Ουκρανίας ιδρύθηκαν κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. Οι κάτοικοι αυτών τον αποικιών έκαναν συχνά εμπόριο με άλλους λαούς της Μαύρης Θάλασσας (Σκύθες, Κιμμέριους, Γότθους, Μαιώτες).

Μετά την εισβολή των Μογγόλων στις στέπες του βορά, Έλληνες παρέμειναν μόνο στους νότιους λόφους της Κριμαίας και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, στους τουρκόφωνους Ουρούμ και στους Πόντιους που είχαν τα ελληνικά σαν μητρική γλώσσα.

Στην περιοχή λειτουργούν σήμερα περίπου 60 σχολεία που διδάσκουν τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα. Όμως λόγω του ότι αρκετά σχολεία βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές ο αριθμός των μαθητών έχει μειωθεί σημαντικά.

Πέρα από τα ελληνικά γίνεται μια προσπάθεια για τη διατήρηση και μελέτη των γλωσσών Ρουμέι και Ουρούμ που μιλιούνται σε 48 χωριά της περιοχής του Ντονιέτσκ.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, στην Ουκρανία παραμένουν περίπου 91.548 Έλληνες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ