Η άγνωστη «ναυμαχία» των εφοπλιστών για τις ελληνικές Μαλδίβες

Δικαιωμένος αισθάνεται ο εφοπλιστής Μαρής Εμπειρίκος από την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να κάνει δεκτή εν μέρει την αγωγή των περίπου 200 σελίδων που είχε καταθέσει τον Ιούνιο του 2020 εναντίον του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση και της εταιρίας «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.» στην οποία ανήκει το σύμπλεγμα 10 νησίδων, γνωστό και ως οι «Ελληνικές Μαλδίβες», απέναντι από το Μαρμάρι της Εύβοιας.

Στην πολυσέλιδη αγωγή του ο Μαρής Εμπειρίκος ζητούσε να του αναγνωριστεί πως είναι μέτοχος του 50% της εταιρίας «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.» και να ακυρωθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.» του 2019 με την οποία είχε διοριστεί διοικητικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν ο εφοπλιστής Σπύρος Καρνέσης και μέλη της οικογένειάς του. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.» πρέπει να εγγράψει στο Βιβλίο Μετοχών της τις υπόλοιπες 17.636 κοινές μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ονομαστικές μετοχές, να επιβληθεί πρόστιμο 10.000 ευρώ στην εταιρία και τρεις μήνες κράτησης στα τρία μέλη της διοίκησης εφόσον δεν γίνει η παραπάνω εγγραφή, ενώ ακυρώνει και την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης που είχε γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 από την οποία είχε αποκλειστεί η συμμετοχή με το συνολικό ποσοστό του Μαρή Εμπειρίκου. Μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από κάποιες ημέρες, μένει να δούμε εάν ο εφοπλιστής Καρνέσης θα προχωρήσει σε έφεση δίνοντας νέα τροπή στην πολύχρονη αντιδικία μεταξύ των δύο εφοπλιστικών οικογενειών ή αν θα αποδεχθεί την απόφαση.

 Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα

Αλλωστε, η δικαστική διαμάχη μεταξύ του Μαρή Εμπειρίκου και του Σπύρου Καρνέση κρατά εδώ και δεκαετίες και απασχολεί τη Δικαιοσύνη σχετικά με την ιδιοκτησιακή ταυτότητα του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών ή των «Ελληνικών Μαλδιβών», όπως αποκαλούνται τα δέκα νησάκια με τα γαλαζοπράσινα νερά και την τροπική ομορφιά που βρίσκονται απέναντι από το Μαρμάρι της Εύβοιας. Ηδη κατά την τελευταία δεκαετία η «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.», που είναι ιδιοκτήτης της συστάδας των δέκα νησιών (Μεγαλόνησος, Χερσονήσι ή Ξερονήσι, Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος ή Τραγονήσι και Φούντι) συνολικής έκτασης 22,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, λειτουργούσε για μεγάλο διάστημα με διοίκηση διορισμένη από τα δικαστήρια.

Από το 1916 η οικογένεια Εμπειρίκου διαθέτει ακίνητο στο Ξερονήσι, ενώ στο Τραγονήσι έχει κατοικία ο Σπύρος Καρνέσης. Ωστόσο, η ιστορία της πολύκροτης υπόθεσης ξεκινά από το 1976, όταν ο Περικλής Εμπειρίκος, θείος του Μαρή Εμπειρίκου, πούλησε στην οικογένεια του Νικολάου Παπαλιού το 50%, η οποία το 1986 πούλησε το μερίδιό της από την «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.» στη λιβεριανή εταιρία Vestry Trading Corporation του εφοπλιστή και βασικού μετόχου της εισηγµένης ΕΛΙΝΟΪΛ, Σπύρου Καρνέση. Αρχές της δεκαετίας του 1990 και ενώ οι σχέσεις των μετόχων ήταν αρκετά καλές, συμφωνούν να πουλήσουν 200 στρέμματα στο Μεγανήσι στον γιο του γνωστού Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο ΠικάσοΚλοντ, ο οποίος έφτιαξε μια βίλα.

Το ακίνητο του Πικάσο πουλήθηκε αργότερα σε εταιρία συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ, που ελέγχει την Coca-Cola HBC. Οι σχέσεις των μετόχων της «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.», Εμπειρίκου και Καρνέση, άρχισαν να περνούν κρίση από το 2007 και μετά, όταν η πλευρά Καρνέση άρχισε να αμφισβητεί το ποσοστό συμμετοχής του Εμπειρίκου. Μάλιστα, στην αγωγή που είχε καταθέσει ο Εμπειρίκος υποστηρίζει πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του µε την πλευρά Καρνέση, έγινε προσπάθεια ώστε να διανεµηθεί το νησιωτικό σύµπλεγµα µεταξύ των δύο µετόχων της «Κτήµα Πεταλιοί Α.Ε.», η οποία όµως δεν απέδωσε.

Νίκη για τον Μαρή Εμπειρίκο στον πρώτο γύρο της δικαστικής αντιπαράθεσης εναντίον του Σπύρου Καρνέση

Σημαντική παράμετρος της υπόθεσης είναι και η δέσμευση των μετοχικών τίτλων του Εμπειρίκου από την Alpha Bank λόγω οφειλής άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν πλειστηριασμοί από την τράπεζα για τη συμμετοχή του Μαρή Εμπειρίκου στους Πεταλιούς, με τον τελευταίο να πραγματοποιείται τον Μάρτιο του 2020, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Από τον Ομέρ πασά στον Εμπειρίκο

Οι Πεταλιοί κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ανήκαν στον Ομέρ πασά της Καρύστου, ο οποίος είχε εγκαταστήσει το χαρέμι του. Μετά την Ελληνική Επανάσταση και την εγκαθίδρυση του ελληνικού κράτους ο Ομέρ πασάς πούλησε τους Πεταλιούς στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, ο οποίος ήταν ο πρόξενος της Ρωσίας στην Ελλάδα. Το 1846 πουλήθηκαν σε δύο Ρώσους αξιωματικούς, οι οποίοι το 1871 μεταβίβασαν τους Πεταλιούς στον βασιλιά Γεώργιο Α’ ως δώρο για τον γάμο του με την ανιψιά του τσάρου Αλέξανδρου Β’Ολγα Κωνσταντίνοβα. Το 1913 δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ και οι Πεταλιοί πέρασαν στα χέρια του γιου του, πρίγκιπα Γεωργίου, ο οποίος, το 1916, τους πούλησε στα αδέλφια Λεωνίδα και Μαρή Εμπειρίκο (παππού του Μαρή Εμπειρίκου).

Το 1926 ιδρύθηκε η εταιεία «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και η Μαρία Κάλλας είχε εξοχική κατοικία στη Μεγαλόνησο, ενώ τη δεκαετία του ’60 οι Πεταλιοί αποτέλεσαν πόλο έλξης για μεγιστάνες και εκπροσώπους του διεθνούς jet set. Στα τιρκουάζ νερά που έχουν αποδώσει στους Πεταλιούς τον χαρακτηρισμό «Μαλδίβες της Ελλάδας» ή «Καραϊβική του Ευβοϊκού», έχουν κολυμπήσει ο Γουίνστον Τσέρτσιλ, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Γκρέτα Γκάρμπο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ