Στην Ινδία ο Λαβρόφ – Κάνει λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποίησε σήμερα (1/4) συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης των δεσμών της Ρωσίας με την Ινδία. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι τρόποι, με τους οποίους η Ινδία θα μπορέσει να αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο από τη Μόσχα, αλλά και ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Μιλώντας σε ενημέρωση μετά τις συνομιλίες, ο Λαβρόφ είπε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Είπε ότι η Μόσχα προετοιμάζει την απάντησή της στις ουκρανικές προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την προσφορά του Κιέβου να γίνει ουδέτερο με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο Λαβρόφ είπε ότι το Κίεβο έχει δείξει «πολύ περισσότερη κατανόηση» για την κατάσταση στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, αλλά και στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον ρωσικό έλεγχο, καθώς κατανόηση για την αναγκαιότητα μετατροπής της Ουκρανίας σε «ουδέτερη» χώρα.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, πριν από τις συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία εκτιμά την απάντηση της Ινδίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η Ινδία επιφυλάσσεται ακόμη από το να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ προσπαθεί να περπατήσει διπλωματικά σε «τεντωμένο σχοινί», επιδιώκοντας να ισορροπήσει τους δεσμούς της με την Μόσχα και τη Δύση.
Η Ρωσία έχει προσφέρει στην Ινδία ένα σύστημα πληρωμών για το πετρέλαιο που δεν θα παραβίαζε τους κανονισμούς των κυρώσεων, αλλά ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ που βρέθηκε χθες στο Δελχί προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για χώρες που επιχειρούν ενεργά να παρακάμψουν τις κυρώσεις.

Ινδοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί ένα μικρό ποσοστό του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και επισημαίνουν ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να αγοράζει πολύ περισσότερο.
Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας βρίσκεται επίσης στην Ινδία σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ δύο χωρών. Σε αντίθεση με την Τρας, ο Λαβρόφ πρόκειται να συναντήσει και τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ