Από την «Λίστα του Σίντλερ» στα πολωνο – ουκρανικά σύνορα: Η ηθοποιός που έγινε διασώστρια

Η ηθοποιός που ερμήνευσε το «κορίτσι με το κόκκινο παλτό» στην «Λίστα του Σίντλερ» έχει μετατραπεί σε ηρωίδα της πραγματικής ζωής, συντονίζοντας βοήθεια για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η Ολίβια Νταμπρόβσκα εμφανίστηκε στην κλασική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ το 1993, σε ηλικία μόλις τριών ετών. Το χαρακτηριστικό κόκκινο παλτό που φορούσε στην ταινία ήταν το μόνο έγχρωμο αντικείμενο στο κατά τ’ ‘άλλα ασπρόμαυρο, βραβευμένο με Όσκαρ έργο. Ο χαρακτήρας της, ένα μικρό κορίτσι εβραϊκής καταγωγής, ήταν ο «καταλύτης» που έσωσε τις ζωές περισσότερων από 1.200 Εβραίων που προορίζονταν για ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1943.

Τώρα η Ολίβια, 32 ετών, από την Κρακοβία της Πολωνίας, βοηθά όσους φεύγουν από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, έχοντας αντλήσει έμπνευση από την ταινία στην οποία έπαιξε μικρή. Η ηθοποιός έχει αναλάβει ρόλο συντονίστριας μιας ομάδας εθελοντών, η οποία βοηθά τους Ουκρανούς πρόσφυγες να περάσουν τα πολωνικά σύνορα.

Όπως λέει η ίδια, η ομάδα έχει ήδη βρει σπίτια για δέκα οικογένειες και διασφαλίσει ότι εκατοντάδες άλλοι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε μεγάλες πόλεις της Πολωνίας.

Λίστα του Σίντλερ

Σε ζωντανή μετάδοση που έκανε στο Instagram, η Ολίβια μίλησε για την έως τώρα εμπειρία της από τη δουλειά στα ουκρανο-πολωνικά σύνορα.

«Οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και εμείς τους δίνουμε βοήθεια. Πραγματικά νοιαζόμαστε για κάθε άτομο στα σύνορα», είπε.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα πρόσωπα, αυτά τα μάτια, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτά που έχω δει», συνέχισε. «Δεν μπορείς να προετοιμαστείς αρκετά για αυτό».

Η Ολίβια είπε ότι δεν υπάρχει κραυγή ή κλάμα στα σύνορα, μόνο σιωπή.  «Ουρλιάζουν από μέσα τους και αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνω και που δεν θα μπορέσω να ξεχάσω».

Η πρώην ηθοποιός έχει λάβει εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο.

 

Στη ζωντανή μετάδοση που έκανε στο Instagram εξήγησε επίσης ότι εργάζεται  μαζί με ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, για να λάβει χρηματοδότηση για τους εκτοπισμένους πρόσφυγες.

«Η βοήθεια στα σύνορα είναι ένα πράγμα, αλλά οι άνθρωποι μετά χρειάζονται επιπλέον βοήθεια, χρειάζονται σπίτια, χρειάζονται δουλειά, χρειάζονται σχολεία για τα παιδιά τους», είπε.  «Ευχηθείτε μου καλή τύχη γιατί είναι πολλή δουλειά. Είμαι κουρασμένη, είμαι εξαντλημένη, αλλά είμαι ακόμα γεμάτη ενέργεια για να βοηθήσω».

Μετά την  συμμετοχή της στην «Λίστα του Σίντλερ», ταινία που απέσπασε 7 Όσκαρ, η Ολίβια πρωταγωνίστησε σε μια ακόμη ταινία, προτού αποφασίσει να εγκαταλείψει οριστικά την καριέρα της στην υποκριτική. Πλέον, η 32χρονη διατηρεί μια διαφημιστική εταιρεία, με την οποία έχει πάψει προσωρινά να ασχολείται, καθώς δεν έχει την απαιτούμενη ενέργεια για να αφοσιωθεί και σε αυτήν.

«Δεν είμαι καλή εργάτρια αυτή τη στιγμή, προσπάθησα να δουλεύω τη νύχτα, αλλά ήταν πολύ δύσκολο, χρειάζομαι καθαρό κεφάλι… οι πελάτες μου ήταν θυμωμένοι», εξήγησε.

Όσον αφορά το γιατί εγκατέλειψε την υποκριτική, η πρώην ηθοποιός δήλωσε: «Η ζωή στη showbusiness είναι πολύ δύσκολη. Η φήμη κοστίζει πολύ. Νομίζω ότι θα μπορούσα να γίνω μια αρκετά καλή ηθοποιός, αλλά το τίμημα… δεν αξίζει τον κόπο».

Από τα γυρίσματα της «Λίστας του Σίντλερ», η Ολίβια λέει ότι δεν θυμάται πολλά πράγματα, καθώς ήταν μόλις 3 ετών. Το μόνο που θυμάται είναι ότι  ήταν κουρασμένη, επειδή η μητέρα της την ξυπνούσε στις 3 το πρωί για γυρίσματα. Θυμάται επίσης ότι έπρεπε να περιμένει «ώρες και ώρες» για να γυρίσει μια σκηνή ενός λεπτού.

Η ταινία μιλούσε για την πραγματική ιστορία του Ναζιστή βιομήχανου, Όσκαρ Σίντλερ, ρόλο που υποδύθηκε ο Λίαμ Νίσον. Στην αρχή του έργου, ο χαρακτήρας του Νίσον βλέπει μια νεαρή Ολίβια να περπατά μέσα στα τρομοκρατημένα πλήθη κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης του γκέτο της Κρακοβίας το 1943. Το κόκκινο παλτό του μικρού κοριτσιού ξεχωρίζει ανάμεσα στη θάλασσα του γκρίζου. Αργότερα, ο Σίντλερ βλέπει το ίδιο κορίτσι νεκρό, σε ένα καρότσι που μεταφέρει πτώματα.

Αυτή η οδυνηρή εμπειρία είναι που πείθει τον Σίντλερ να βοηθήσει τους Εβραίους και αποφασίζει να συντάξει μια λίστα των Εβραίων εργατών του εργοστασίου του,  για να σώσει όσες περισσότερες ζωές μπορεί. Ο Σίντλερ θεωρείται ότι έσωσε περισσότερους από 1.200 Εβραίους από το Ολοκαύτωμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ