Σεισμός σε Θήβα και Αττική: Σε τι διαφωνούν οι σεισμολόγοι

Σεισμός: Τρεις σεισμοί το πρωί και το μεσημέρι ανησύχησαν χθες τη Θήβα και την Αττική. Η τελευταία σεισμική δόνηση καταγράφηκε λίγο μετά τις 14:40, ήταν έντασης 3,6 ρίχτερ και έγινε αισθητή και στην Αττική.

 

Δέκα λεπτά νωρίτερα είχε γίνει και άλλος σεισμός μεγέθους 3,6 ρίχτερ, ενώ λίγο πριν τις 11 το πρωί είχε γίνει σεισμός με το ίδιο επίκεντρο μεγέθους 3,8 βαθμών. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, όλες οι δονήσεις είχαν μικρό εστιακό βάθος και το επίκεντρό τους ήταν 6 χιλιόμετρα από τη Θήβα.

«Εγώ δεν ανησυχώ από αυτούς τους σεισμούς στη Θήβα», δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, καθηγητής Σεισμολογίας Ακης Τσελέντης. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας πρόσθεσε πως «δεν έχουμε ενεργοποίηση κάποιου μεγάλου ρήγματος», διευκρινίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στην περιοχή είναι η ενεργοποίηση ενός μικρού ρήγματος με δύο κλάδους, ενώ σημείωσε ότι η πόλη της Θήβας είναι μια αρχαία πόλη και πολλά κτίρια έχουν κτιστεί πάνω σε ερείπια.

Σεισμός: «Ψυχραιμία»

Μια διαφορετική εικόνα μεταφέρει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος δεχόμενος πλήθος μηνυμάτων από ανάστατους κατοίκους της περιοχής, προχώρησε σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα και συνιστούσε ψυχραιμία. «To μπαράζ σεισμών στη Θήβα συνεχίζεται. Σήμερα, ανέβηκε περισσότερο το επίπεδο της σεισμικής δράσης. Από το πρωί τα σημαντικότερα μεγέθη ήταν 3,1, 3,7, 3,7, 3,8. Οι δείκτες σεισμικότητας μεταβάλλονται προς το χειρότερο το τελευταίο διάστημα. Από τον Ιούλιο του 2021 ποτέ δεν σταμάτησα να είμαι επιφυλακτικός. Η ανάλυση συνεχίζεται καθημερινά (με δεδομένα ΕΑΑ)», σημείωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πριν λίγες μέρες, με κείμενό του περιέγραψε το ιστορικό υπόβαθρο της περιοχής, εξαιτίας του οποίου η επιστημονική κοινότητα δεν θα έπρεπε να εφησυχάζει. «Τα επιστημονικά δεδομένα δεν αφήνουν αμφιβολίες για το γεγονός ότι η περιοχή της Θήβας έχει σημαντικό σεισμικό παρελθόν. Αυτό οφείλεται στα ενεργά ρήγματα που διατρέχουν την περιοχή. Ενας σεισμός μεγέθους 4,6 στις 2 Δεκεμβρίου του 2020 προκάλεσε επιστημονικό ενδιαφέρον και προσωρινή ανησυχία στην περιοχή. Αλλά το ενδιαφέρον και ο προβληματισμός επανήλθαν στις αρχές Ιουλίου του 2021. Στις 11 και 20 εκείνου του μήνα έγιναν νέοι σεισμοί με μέγεθος 4,3 και 4,1, αντίστοιχα. Στις 21 Ιουλίου συνήλθε εκτάκτως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εξέτασε την περίπτωση της Θήβας, αλλά και του Αρκαλοχωρίου Κρήτης, δεδομένου ότι εκεί η ενεργοποίηση είχε ήδη ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα. Και για τις δύο περιοχές η Επιτροπή γνωμάτευσε ότι επιβάλλεται η ενεργοποίηση του προληπτικού σκέλους του επιχειρησιακού σχεδίου Εγκέλαδος. «Η γνωμάτευση αυτή γνωστοποιήθηκε άμεσα στις τοπικές Αρχές από τη Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας», είχε δηλώσει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ