Le Monde: «Η Ελλάδα μαίνεται κατά της Μήδειας της Πάτρας» – Το δημοσίευμα για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Όπως και αρκετά ακόμα διεθνή Μέσα, έτσι και η γαλλική εφημερίδα Le Monde ασχολήθηκε με την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, της «Μήδειας της Πάτρας», όπως την αποκάλεσε.

 

Η Le Monde αναφέρεται στο δημοσίευμά της στο ιστορικό της υπόθεσης του χαμού των τριών κοριτσιών στην Πάτρα, αλλά και στην σύλληψη της μητέρας τους, Ρούλας Πισπιρίγκου, για την ανθρωποκτονία της 9χρονης Τζωρτζίνας, καθώς και στο γεγονός ότι η Πισπιρίγκου αρνείται τις κατηγορίες σθεναρά. Στο άρθρο γίνεται λόγος για την εκταφή του τάμπλετ από τον τάφο της 9χρονης, αλλά και στις αντιδράσεις του κόσμου απέναντι στην Πισπιρίγκου, όταν έγινε γνωστή η σύλληψή της αλλά και όταν η Πισπιρίγκου έφτασε στα δικαστήρια.

Αναλύοντας την υπόθεση, η Le Monde μάλιστα ανέδειξε τη σοβαρή υποστελέχωση των ελληνικών κοινωνικών υπηρεσιών.

Το δημοσίευμα εστιάζει πάνω απ’ όλα στον θάνατο της Τζωρτζίνας, καθώς ο δικός της θάνατος υπήρξε εκείνος για τον οποίο οι ειδικοί έχουν συλλέξει τα περισσότερα στοιχεία και ο οποίος οδήγησε στην σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Le Monde Πισπιρίγκου

Στην Le Monde αναφέρεται το πώς η νεκροψία και οι τοξικολογικές εξετάσεις διαπίστωσαν την παρουσία στον οργανισμό του 9χρονου παιδιού μεγάλης ποσότητας κεταμίνης, ενώ στο νοσοκομείο μαζί του ήταν μόνο η μητέρα του. Σημειώνεται επίσης ότι η μικρη Τζωρτζίνα πέθανε μόλις είκοσι λεπτά μετά τη χορήγηση της ουσίας, παρά το γεγονός ότι οι νοσηλευτές την είχαν επισκεφθεί μία ώρα πριν, με αποτέλεσμα να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον της Πισπιρίγκου.

Το άρθρο εξηγεί ότι τον Απρίλιο του 2021, η Τζωρτζίνα είχε ήδη νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω επιληπτικών κρίσεων που την είχαν αφήσει τετραπληγική. Η έναρξη της ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία αναζωπύρωσε επίσης την έρευνα για τις άλλες δύο κόρες της Ρούλας Πισπιρίγκου, η μία από τις οποίες πέθανε σε ηλικία 3,5 ετών προ τριετίας από «ηπατική ανεπάρκεια» και η άλλη τον Μάρτιο του 2021 σε ηλικία 6 μηνών, λόγω «ασφυξίας», σύμφωνα με τις εκθέσεις των ιατροδικαστών που επικαλείται και η Le Monde.

Η εφημερίδα επικαλείται, ακόμη, μια καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, την Έφη Λαμπροπούλου, η οποία μιλά για «πρωτόγνωρη φρενίτιδα για τα ελληνικά δεδομένα» και για «χούλιγκαν της κοινής γνώμης», που σπεύδουν να καταδικάσουν την Ρούλα Πισπιρίγκου πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

«Οι περιπτώσεις παιδοκτονίας είναι σπάνιες στην Ελλάδα και η συναισθηματική φόρτιση είναι πολύ έντονη», εξηγεί στην «Le Monde» η κ. Λαμπροπούλου. «Οι καθημερινές αποκαλύψεις, οι διάφορες μαρτυρίες, τα συνεχή σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα υπονομεύουν το τεκμήριο της αθωότητας. Μόνο τα δημόσια μέσα ενημέρωσης είναι υποχρεωμένα από τον νόμο στην Ελλάδα να σέβονται αυτό το τεκμήριο, όχι τα ιδιωτικά κανάλια… Αυτό είναι προβληματικό!».

«Οι ιατροδικαστές διερεύνησαν επαρκώς τα αίτια του θανάτου των δύο πρώτων παιδιών; Να ξέρετε ότι στα μισά δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχει ούτε ιατροδικαστής…», υπογραμμίζει η καθηγήτρια.

Όσον αφορά, τέλος, την υποστελέχωση των ελληνικών κοινωνικών υπηρεσιών, η Le Monde επικαλείται μια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορά το ζήτημα, το οποίο αποδίδεται στην δεκαετή οικονομική κρίση και τις περικοπές στον προϋπολογισμό. Η συνεπακόλουθη έλλειψη δυναμικού στις εν λόγω υπηρεσίες θα μπορούσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να εξηγήσει γιατί δεν παρενέβησαν οι κοινωνικές υπηρεσίες όταν μια ομάδα προστασίας παιδιών κατήγγειλε την Πισπιρίγκου και τον Δασκαλάκη για κακοποίηση στις αρχές το 2014.

Όπως ανέφερε στη γαλλική εφημερίδα η δικηγόρος Μαρία Ανδριανάκη, στην Ελλάδα είναι «κραυγαλέα η έλλειψη ψυχολόγων, που θα μπορούσαν να σημάνουν συναγερμό σε περιπτώσεις κακοποίησης».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ