Αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ: «Θωρακισμένο» το ελληνικό χρέος

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ που αναμένεται να ανακοινωθεί στη συνεδρίαση του Νομισματικού Συμβουλίου της Πέμπτης θεωρώντας ότι το ελληνικό χρέος είναι επαρκώς «οχυρωμένο» και ικανό να απορροφήσει τις όποιες πιέσεις.

Ως πρώτο δείγμα των πιέσεων από την αγορά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αύξηση της απόδοσης του 10ετούς (που θεωρείται το ομόλογο αναφοράς κάθε χώρας ) κοντά στο 3,9% χθες, από 3,55% που ήταν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ τονίζουν ότι η όποια άνοδος θα υπάρξει πριν και μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων που ξεπερνούν τα 39 δισ. ευρώ. Θύμιζαν, επίσης, ότι σχετικά με την παρουσία της Ελλάδας στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει σε ένα προσεκτικό δανεισμό με την επανέκδοση τον Μάιο του 15ετούς λήξης 30/1/33 με επιτόκιο 3,6% (λίγο υψηλότερο από την πρώτη έκδοση που είχε διαμορφώσει επιτόκιο 3,1%) αντλώντας 500 εκατ. ευρώ, ενώ συγκέντρωσε άλλα 500 εκατ. ευρώ από την αύξηση της ρευστότητας σε τρία παλιά ομόλογα που προέκυψαν μετά το κούρεμα του χρέους (PSI ) το 2012.

Τα… ατού

«Ασπίδα» στη νευρικότητα της αγοράς είναι το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος έχει μέσο χρόνο πληρωμής τα 21 χρόνια, τα 242 δισ. ευρώ από τα 355 δισ. ευρώ χρέους είναι στα χέρια του επίσημου τομέα (δηλαδή στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών) και είναι «κλειδωμένα» σε χαμηλά επιτόκια και οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες είναι φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια κάτω από το 15% του ΑΕΠ. Υπενθύμιζαν επίσης ότι ακόμη και αν η νευρικότητα είναι έντονη και οι αποδόσεις αυξηθούν στο 4%-4,5% ή και το 5%, η Ελλάδα θεωρητικά μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της με τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων για τα επόμενα τρία χρόνια.

Επίδομα ρεύματος: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το Power Pass έως 600 ευρώ

Σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι το ελληνικό χρέος δεν θα έχει πρόβλημα χρηματοδότησης για τα επόμενα 4-5 χρόνια, ανεξάρτητα από την αύξηση των επιτοκίων που είναι βέβαιο ότι θα κάνει η ΕΚΤ. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι με την άνοδο των αποδόσεων θα δυσκολέψει και αυτή ακόμη η μικρή εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας που είναι από το 2020 της τάξης των 12 – 14 δισ. ευρώ το χρόνο. Τόνισε, επίσης, ότι η αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ θα σημάνει και την αύξηση τους κόστους δανεισμού από τις εμπορικές τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Τόνισε, πάντως, ότι ειδικά για το θέμα των επενδύσεων, όσες επιχειρήσεις έχουν ένα συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο θα έχουν την ευκαιρία να το υλοποιήσουν κάνοντας χρήση των χαμηλότοκων δανείων (το επιτόκιο είναι σήμερα 0,35%) του Ταμείου Ανάκαμψης, που φτάνονταν τα 12,7 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι και τα μέσα του 2026. Πάντως, άλλες πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται ανάμεσα στις δύο αυξήσεις επιτοκίων (εκτιμάται ότι η πρώτη θα γίνει Ιούλιο και η δεύτερη Σεπτέμβριο) να επιχειρηθεί έξοδος στις αγορές, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ