Επιχείρηση «καθαρισμοί δασών»

Σε πλήρη εξέλιξη εν όψει της αντιπυρικής περιόδου βρίσκονται οι εργασίες καθαρισμού δασών και συντήρησης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα εκτείνεται σε έκταση 77.000 στρεμμάτων, διανοίγονται 12.000 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και συντηρούνται 1.600 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών.

Οι καθαρισμοί αφορούν περισσότερες από 60 δασικές περιοχές σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών ο Υμηττός, το Σέιχ Σου, ο Πόρος, το Προκόπι στη Β. Εύβοια, το Κάτω Νευροκόπι, ο Αίνος της Κεφαλλονιάς, η Στροφυλιά στην Ολυμπία, ενώ όπως εξηγεί το ΥΠΕΝ, «πραγματοποιούνται εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί, απομακρύνεται συσσωρευμένη επί δεκαετίες καύσιμη βιομάζα, συντηρούνται δασικοί δρόμοι και διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».

Χθες, αυτοψία σε τρεις περιοχές καθαρισμού του Υμηττού, την περιοχή Παύλου Μελά στις υπώρειες του βουνού στον Καρέα, το λόφο Αράπη και το Πανόραμα Βούλας, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Δασών, Κωνσταντίνο Αραβώση, και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικής Πολιτικής, Ευάγγελο Γκουντούφα.

Στον Υμηττό

Ειδικότερα, στον Υμηττό υλοποιούνται εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης καύσιμης ύλης σε δασική έκταση 2.220 στρεμμάτων, διαπλάτυνσης και συντήρησης δασικού οδικού δικτύου μήκους 90 χιλιομέτρων, ενώ απομακρύνονται αυθαίρετες ξύλινες κατασκευές.

Σε ποιες περιοχές

Οπως τονίζει το ΥΠΕΝ, οι εργασίες εκτελούνται από τα Δασαρχεία σε Αίγινα, Σαλαμίνα, Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Πέραμα, Νίκαια, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Κερατσίνι και Δραπετσώνα.

Παράλληλα, εκτελούνται από τα αντίστοιχα Δασαρχεία σε Μέγαρα, Πόρο, Μέθανα, Σπέτσες και Υμηττό.

Επιπλέον, από το Δασαρχείο Ολυμπίας στο δάσος Στροφυλιάς, από το Δασαρχείο Αμαλιάδας στο δάσος Βαρθολομιού, από το Δασαρχείο Ιωαννίνων στο αισθητικό δάσος Ιωαννίνων, από τη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς στο δασικό σύμπλεγμα Γράμμου – Κοτύλης – Κορεστίων – Βιτσίου, από τη Διεύθυνση Δασών Κεφαλληνίας στην Κεφαλλονιά, από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης στο Σέιχ Σου και στις ευρύτερες δασικές εκτάσεις Θεσσαλονίκης, από το Δασαρχείο Λαγκαδά σε Ασκό, Κριθιά, Λευκοχώρι, Χωρούδα, Νέα Σεβάστεια, Σοχό, Πολυδένδρι, Καλαμωτό, Αρετή και Ξυλόπολη.

Από το Δασαρχείο Νιγρίτας στα όρη Βερτίσκο και Κερδύλλιο. Από το Δασαρχείο Σερρών στο δασικό σύμπλεγμα Λαϊλιά – Βροντούς – Παγγαίου.

Από το Δασαρχείο Σιδηροκάστρου στο Σιδηρόκαστρο, από το Δασαρχείο Γουμένισσας σε Δρόμου Φανός – Γαλλικά Μνήματα – Σφαγεία – Λίμνη Μεταλλείων.

Από το Δασαρχείο Χαλκίδας σε Στρόπωνες, Μετόχι, Στενή, Σταυρού, Παγώντα, Αγία Σοφία και Προκόπι.

Από το Δασαρχείο Λίμνης σε Αταλάντη, από το Δασαρχείο Αταλάντης σε Λίμνη, Προκόπι, Πήλι, Καλύβια και Σαρακήνικο, από το Δασαρχείο Λαμίας σε δασικές εκτάσεις Λαμίας, από το Δασαρχείο Λάρισας σε Οσσα, Αμπελάκια και Κάτω Ολυμπο, από το Δασαρχείο Μουζακίου σε Αμυγδαλή, Ελληνόκαστρο και Κρυοπηγή, από το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης σε δασικές εκτάσεις Εβρου, από το Δασαρχείο Διδυμότειχου σε Τρίγωνο και Ορεστιάδα, από το Δασαρχείο Κάτω Νευροκοπίου σε δασικές εκτάσεις Δράμας, από το Δασαρχείο Καβάλας στο περιαστικό δάσος Καβάλας και σε Αγιο Σύλλα – Ασπρη Αμμο.

Αντίστοιχα, από τη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης σε Ιμερο και Προσκυνητές, από το Δασαρχείο Σουφλίου στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου – Δαδιάς – Λευκίμμης – Δερίου – Αισύμης και από το Δασαρχείο Σταυρούπολης σε δασικές εκτάσεις Ξάνθης. 

Οι επόμενες

Οπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, τις επόμενες ημέρες τα συνεργεία των ανάδοχων εργοληπτών δασοτεχνικών έργων ξεκινούν εργασίες στις εξής περιοχές: Σπέτσες, Πεντέλη, Πάρνηθα, Λαυρεωτική, Σαρωνικό, Κάλαμο, Ωρωπό, Κιλκίς, Λευκώνες Στρυμόνα, Σκόπελο, Σάμο και Ικαρία.

Αλλά και σε:

Δασαρχείο Αμαλιάδας: δάσος Στροφυλιάς

Δασαρχείο Νιγρίτας: Βερτίσκο Ορος, Καγιαμπάση, Πλάκες, Δάκρυσμα, Καστανοχώρι

Διεύθυνση Δασών Πιερίας: Ρητίνη – Ανω Μηλιά – Παλιό Ελατοχώρι – Αγιος Δημήτριος, Φτέρη – Λιβάδι – Πλατανόρεμα, Βρύα, Κάτω Ολυμπος, Λιτόχωρο – Λεπτοκαρυά – Πύργος Ολύμπου

Δασαρχείο Κασσάνδρας: Αγιος Δημήτριος, Αθυτος, Χωραφίνα, Σάνη, Μεσονήσι, Αμυγδαλιές, Βουλγάρα, Ελάνη, Μετόχι, Κέλι, Αζάπικο, Κρυοπηγή, Μετόχι Οσίας Λαύρας, Φούρκα, Κασσανδρινό, Χανιώτη, Λουτρά Αγίας Παρασκευής, Γλαρόκαβος, Καλαμάκι, Παλιούρι, Κάνιστρο, Ποσείδι.

Δασαρχείο Αρναίας: Γομάτι, Αγιος Γεώργιος, Κοκκινόλακκα, Στρατονίκη, Κούφιος Πλάτανος

Δασαρχείο Εδεσσας: δάσος Αγίου Αθανασίου, Δάσος Ελευθεροχωρίου – Γιαννιτσών, δάση Κρανιάς – Λιθαριάς

Δασαρχείο Πολύγυρου: δασικό σύμπλεγμα Σιθωνίας, Παλιόκαστρο, Ρίζες, Παλαιόχωρα, Γεροπλάτανος

Δασαρχείο Αριδαίας: δασικές εκτάσεις Πέλλας

Δασαρχείο Σταυρού: δασικές εκτάσεις Σταυρού

Δασαρχείο Σπερχειάδας: δασικές εκτάσεις Σπερχειάδας

-Διεύθυνση Δασών Λέσβου: Πασπαλά, Κράτηγος, Βασιλικά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ