Ξεκάθαρο μήνυμα Μακρόν στην Άγκυρα: Ξεκαθαρίστε τη θέση σας στο ΝΑΤΟ

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας να ξεκαθαρίσει τη θέση της έναντι ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η στάση του Γάλλου προέδρου απηχεί την έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στη Συμμαχία για το τουρκικό μπλόκο στη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ενόψει της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη, Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε στο Παρίσι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, και συζήτησε μαζί του το θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής.

Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την στήριξη της χώρας του στα αιτήματα της Φιλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για χώρες με σημαντικές αμυντικές ικανότητες οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρωατλαντικής ζώνης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε δε τη διαθεσιμότητα της Γαλλίας να εγγυηθεί την ασφάλεια των δύο χωρών ως την ένταξή τους στην Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το ουκρανικό όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

ΕΕ σε Τουρκία: Σεβαστείτε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας – Τι αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων των 27

Ξεκάθαρη στήριξη στην Ελλάδα λόγω της προκλητικής  συμπεριφοράς της Τουρκίας θα προσφέρουν οι ηγέτες της ΕΕ όπως προκύπτει από το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις 23 και 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Όπως αποκαλύπτει το  Euroactiv το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

Επίσης υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, τονίζοντας ότι: «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ