Ο διαβήτης μπορεί να κρύβεται…στις μασχάλες σας!

Μια ιδιαίτερη δερματική αλλοίωση στις πτυχώσεις του δέρματος, ιδίως στις μασχάλες, ίσως είναι ένδειξη διαβήτη ή προδιαβήτη

 

Πολλά άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη δεν γνωρίζουν, δυστυχώς, ότι έχουν πρόβλημα και – ως εκ τούτου – δεν λαμβάνουν την παραμικρή θεραπεία. Αυτό συμβαίνει, κατά κύριο λόγο, γιατί δεν ξέρουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια του διαβήτη… Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αναγνώριση των λεπτών συμπτωμάτων μιας ανισορροπίας του σακχάρου στο αίμα και η τακτική εξέταση από τον γιατρό σας θα μπορούσε να αποτρέψει πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Μάλιστα, προειδοποιούν για ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί κατά τα πρώιμα στάδια του διαβήτη, ή ακόμα και στο προδιαβητικό στάδιο… Ένα σύμπτωμα που «κρύβεται»…κάτω από τις μασχάλες σας…

Πιθανό σημάδι διαβήτη εάν παρατηρήσετε μια σκούρα ζώνη δέρματος στις μασχάλες σας

Όσοι πάσχουν από διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά δερματικών αλλαγών που σχετίζονται με τη νόσο. Συγκεκριμένα, πολλοί αναπτύσσουν μια πάθηση γνωστή ως μέλαινα ακλανθωση (acanthosis nigricans), η οποία εμφανίζεται με πιο σκούρο, πιο παχύ και πιο απαλό δέρμα σε σημεία που δημιουργούνται πτυχές.

Αν και η μέλαινα ακάνθωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί γύρω από τη βουβωνική χώρα, τον λαιμό, τους αγκώνες, τα γόνατα, ή κάτω από το στήθος, πολλοί την αναπτύσσουν στις μασχάλες τους. Το προσβεβλημένο δέρμα μπορεί επίσης να έχει διαφορετική οσμή και να προκαλεί φαγούρα.

Ακόμη και άτομα με προδιαβήτη μπορεί να αναπτύξουν μέλαινα ακάνθωση

Αν και είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε αυτή τη συγκεκριμένη δερματική πάθηση ως αποτέλεσμα προχωρημένης νόσου, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AADA) σημειώνει ότι μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι κάποιος έχει διαβήτη. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί στο προδιαβητικό στάδιο, δηλαδή ενώ η νόσος εξακολουθεί να θεωρείται αναστρέψιμη.

Γι’ αυτό, εάν παρατηρήσετε αυτόν τον τύπο αποχρωματισμού του δέρματος, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Μπορεί να υπάρχει ακόμα χρόνος για να προληφθεί ο διαβήτης μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως βελτιωμένη διατροφή, άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Γιατί συμβαίνει σε όσους έχουν ανισορροπία σακχάρου στο αίμα

Ο διαβήτης μπορεί να αλλάξει το δέρμα σας με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να αναπτύξετε:

  • φουσκάλες
  • κηλίδες
  • ψηφιακή σκλήρυνση (πρόβλημα στα δάχτυλα/ψηφία)
  • έλκη στα πόδια

Ωστόσο, εάν έχετε μέλαινα ακάνθωση, μπορεί να οφείλεται στο ότι η υπερβολική ινσουλίνη στο σώμα έχει προκαλέσει ταχεία αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος.

Η σκούρα ζώνη μπορεί, όμως, να είναι και εντελώς ακίνδυνη

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, πάντως, ότι η μέλαινα ακάνθωση μπορεί να εμφανιστεί και σε κατά τα άλλα υγιή άτομα. Επομένως, μια σκούρα ζώνη δέρματος στις μασχάλες σας μπορεί να είναι απολύτως ακίνδυνη. Η συζήτηση με τον γιατρό σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν οι συγκεκριμένες αλλαγές του δέρματος σας προκαλούν ανησυχία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ