Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε Βερολίνο και Άγκυρα

Στην πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου επιμένει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει και των κρίσιμων ευρωπαϊκών Συνόδων στην Πράγα την προσεχή Παρασκευή και εν συνεχεία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20-21 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες,

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέπεμψε σαφή μηνύματα για την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και από την τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, στη Σόφια. Οπως είπε, η συζήτηση για το ζήτημα του πλαφόν διαρκεί πολλούς μήνες (η Ελλάδα ήταν από τους πρώτους που το ζήτησε από τον περασμένο Μάρτιο) και πρόσθεσε ότι «έχει ωριμάσει, 15 χώρες έχουν στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, και έχει έρθει η ώρα πια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί πιο γρήγορα και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να μπορούμε το αργότερο στην τακτική Σύνοδο Κορυφής να λάβουμε οριστικές αποφάσεις».Αυτό τόνισε και στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνάντηση που είχαν στη Σόφια, ενώ απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Κομισιόν και από το βήμα της εκδήλωσης επεσήμανε ότι «αυτό που κάναμε με την Covid πρέπει να το επαναλάβουμε με το φυσικό αέριο».

Ενιαία στρατηγική

«Χρειαζόμαστε μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική. Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι βάζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πάνω από τα επιμέρους εθνικά συμφέροντα», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «οι εθνικοί Προϋπολογισμοί έχουν πεπερασμένη δυνατότητα να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις» και αφού επανέλαβε ότι είναι σημαντικό η ευρωπαϊκή λύση να οριστικοποιηθεί κατά τις επόμενες ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής, τόνισε πως «η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υπαρξιακή οικονομική κρίση».

Αναφερόμενος στον αγωγό IGB, ο οποίος συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας δίνοντας τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να διευρύνει τις πηγές τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, αλλά ταυτόχρονα ενισχύοντας και τη θέση της Ελλάδας ως σημαντικού γεωπολιτικού παίκτη στον ευρύτερο περιφερειακό χάρτη ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εξαιρετική στιγμή όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και για την Ευρώπη ευρύτερα», σημειώνοντας ότι «αυτός ο αγωγός ενισχύει σημαντικά την ενεργειακή και εφοδιαστική ασφάλεια για όλες τις διασυνδεδεμένες χώρες στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρωπαϊκή ήπειρο συνολικά».

Για Αλεξανδρούπολη

Ταυτόχρονα, ανέδειξε και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Αλεξανδρούπολης, όπου υλοποιείται και θα είναι έτοιμη ως το τέλος του 2023 η κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης.

Στο περιθώριο της τελετής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, όπου υπογραμμίστηκε η σημασία του αγωγού ΤΑΡ που διέρχεται από την Ελλάδα για τη διαφοροποίηση των πηγών του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, με τους προέδρους της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς και με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Νικολάε Τσιούκα.
Στις επαφές αυτές υπογράμμισε τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της περιοχής λόγω της θέσης της και των υποδομών που αναπτύσσει, οι οποίες καθίστανται ακόμη πιο σημαντικές καθώς γίνονται αισθητές οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και με τα κοινά εγχειρήματα στα οποία συμμετέχει ως γέφυρα με την Αφρική, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ