Το Χάλογουιν του τρόμου – 153 νεκροί στη Ν. Κορέα – Οι 5 μεγάλοι φονικοί συνωστισμοί

Σε γενικό πένθος έχει βυθιστεί η Νότια Κορέα ύστερα από την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε το Σάββατο, μετά από μια νεανική γιορτή, με αφορμή το Χάλογουιν (Halloween). Τουλάχιστον 153 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν σε ανεξέλεγκτο συνωστισμό στο κέντρο της πρωτεύουσας, Σεούλ.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι -κυρίως έφηβοι και 20χρονοι νεαροί και νεαρές- συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν το Χάλογουιν στο κέντρο της πόλης, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους για τη γιορτή, ύστερα από τη μακρά απαγόρευση τέτοιων εκδηλώσεων λόγω της πανδημίας. Το τεράστιο πλήθος άρχισε να φράζει τα στενά σοκάκια της περιοχής Ιταεβόν, όπου βρίσκονται πολλά νυχτερινά κέντρα. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ του Σαββάτου, πολλοί παγιδεύτηκαν σε ένα στενό δρόμο κοντά στο ξενοδοχείο Χάμιλτον, συμπιέζοντας ο ένας τον άλλο χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν χαοτικές σκηνές από τον τεράστιο όγκο των ανθρώπων στους δρόμους. Τα σοκάκια γύρω από τον κεντρικό δρόμο της περιοχής είναι στενά και επικλινή. Οι διασώστες που έφθασαν στο σημείο της τραγωδίας δεν μπορούσαν να πλησιάσουν εύκολα όσους δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν από το ποδοπάτημα, για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο έδειχναν ανθρώπους να προσπαθούν να βγάλουν άλλους μέσα από το πλήθος. Ενας μάρτυρας έγραψε στο twitter: «Πολλοί άνθρωποι συνέχισαν να σπρώχνουν προς ένα κατηφορικό κλαμπ, με αποτέλεσμα άλλοι να πέφτουν σαν ντόμινο». Ενας άλλος μάρτυρας είπε ότι ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο είχε στηθεί σε ένα κτίριο δίπλα στο σημείο του φονικού συνωστισμού, ενώ σε δεκάδες άτομα δόθηκε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στους δρόμους.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γιολ, κήρυξε περίοδο εθνικού πένθους, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει την ιατρική περίθαλψη των τραυματιών και τις κηδείες των νεκρών. «Η κυβέρνηση θα διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος και θα προβεί σε βελτιώσεις, ώστε να μη συμβεί παρόμοια τραγωδία στο μέλλον», είπε ο Γιούν, εκφράζοντας τη λύπη του για το τραγικό συμβάν. Ο Γιουν επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας και ο Σε Χουν, δήμαρχος της Σεούλ, διέκοψε επίσκεψή του στην Ευρώπη και επέστρεψε στην πόλη. Οι σημαίες σε κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλα δημόσια κτίρια κυματίζουν μεσίστιες από χθες, ενώ πολλές αποκριάτικες παρελάσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Καταστήματα σε όλη τη χώρα έχουν αφαιρέσει τα διακοσμητικά και στολές για το Χάλογουιν.

Το Ιταεβόν θεωρείται «διεθνής» συνοικία στη Σεούλ, καθώς εκεί κοντά βρισκόταν μέχρι πρόσφατα μια στρατιωτική αμερικανική βάση. Την περιοχή επισκέπτονται οι τουρίστες και οι ξένοι κάτοικοι – άλλωστε ανάμεσα στους νεκρούς αναφέρθηκαν και 20 αλλοδαποί από την Κίνα, το Ιράν, τη Νορβηγία και το Ουζμπεκιστάν. Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης στη συνοικία οργάνωσαν μεγάλα πάρτι, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια λοκντάουν και περιορισμένης λειτουργίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, έγραψε στο twitter: «Ολες μας οι σκέψεις είναι με τους διασώστες και με όλους τους Νοτιοκορεάτες αυτήν την πολύ οδυνηρή στιγμή». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, επίσης ανέφερε: «Στέλνουμε τις σκέψεις και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων καθώς και στο λαό της Νότιας Κορέας που θρηνεί για αυτή την τραγωδία».

Ηταν η πιο πολύνεκρη τραγωδία στην ιστορία της Νότιας Κορέας ύστερα από τη βύθιση του πλοίου «Sewol» το 2014, που παρέσυρε στο θάνατο 304 ανθρώπους, οι περισσότεροι μαθητές Γυμνασίου σε εκδρομή.

Πολύνεκρα δυστυχήματα με ποδοπάτημα ανθρώπων λόγω συνωστισμού του πλήθους έχουν συμβεί αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες, με τα χειρότερα σε μουσουλμανικά προσκυνήματα για το Χατζ. Στην Ευρώπη, βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη έχει μείνει η τραγωδία στο γήπεδο «Χίλσμπορο».

*Χίλσμπορο, Απρίλιος 1989: Ηταν το χειρότερο αθλητικό δυστύχημα στην ιστορία της Βρετανίας, καθώς 96 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν, όταν πλήθος κόσμου κατευθύνθηκε ορμητικά και ποδοπάτησε μέχρι θανάτου τους οπαδούς στα κάγκελα του γηπέδου «Χίλσμπορο» στο Σέφιλντ κατά τη διάρκεια αγώνα ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

* Σ. Αραβία, 1990: Τουλάχιστον 1.426 προσκυνητές ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, στο τέλος του Χατζ, σε σήραγγα κοντά στη Μέκκα.

* Ιράκ, 2005: Τουλάχιστον 1.005 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν στριμώχτηκαν σε γέφυρα στον ποταμό Τίγρη, για να αποφύγουν βομβιστή αυτοκτονίας.

* Γερμανία, 2010: 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν όταν στριμώχτηκαν σε τούνελ μετά από φεστιβάλ μουσικής στο Ντούισμπουργκ.

* Ινδονησία, Οκτώβριος 2022: 125 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους σε γήπεδο ποδοσφαίρου, μετά την προσπάθεια της Αστυνομίας να καταπνίξει βίαια επεισόδια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ