Ο χειμώνας επιδεινώνει την ξηροδερμία

Δώστε προσοχή σε σαπούνια, νερό, ρούχα, φάρμακα και ξηρό αέρα εάν παρουσιάζετε συχνά ξηροδερμία

    Πολλοί νομίζουν ότι το ξηρό δέρμα είναι μια οργανική «ιδιοτροπία» με την οποία γεννιέται κανείς. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που οφείλεται συνήθως στα σκληρά σαπούνια, στα τραχιά υφάσματα, στην ελλιπή ενυδάτωση του δέρματος και στο μπάνιο με καυτό νερό. Επιπλέον, υπάρχουν,  ορισμένα νοσήματα αλλά και φάρμακα που επίσης μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία.

Κακή ενυδάτωσ

Μολονότι τα ενυδατικά προϊόντα είναι απαραίτητα για την φροντίδα του ξηρού δέρματος, δεν τα χρησιμοποιούμε πάντοτε σωστά. Η σωστή ενυδάτωση πρέπει να γίνεται σε νωπό δέρμα, ούτως ώστε το προϊόν να «παγιδεύει» την υγρασία που υπάρχει πάνω στο δέρμα. Αν έχετε ξηρό δέρμα, να προτιμάτε τις ήπιες υδατικές κρέμες χωρίς αρώματα και αλκοόλ.

Ξηρός αέρας

Ο ξηρός αέρας είναι ίσως η πιο συχνή αιτία ξηροδερμίας, ειδικά το χειμώνα, καθώς αφαιρεί την υγρασία από το δέρμα. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα είναι η χρήση κεντρικής θέρμανσης η οποία επιτείνει την ξηρότητα. Για να αντιμετωπίσετε αυτού του είδους την ξηρότητα χρειάζεστε πολύ καλή ενυδάτωση, να διατηρείτε τον θερμοστάτη σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλές θερμοκρασίες και, αν μπορείτε, να έχετε υγραντήρα στο υπνοδωμάτιό σας.

Καυτό αφρόλουτρο και ντους

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Σήμερα η συζήτηση για το πρωτόκολλο επιστροφής τους

Η παρατεταμένη έκθεση στο νερό, ιδιαίτερα όταν είναι καυτό, μπορεί να αφαιρέσει όλο το προστατευτικό λίπος από το δέρμα. Αν βγαίνετε από το ντους ή το μπάνιο και το δέρμα σας αχνίζει και το νιώθετε σφιγμένο, έχει ξεραθεί. Ιδανικά το νερό πρέπει να είναι χλιαρό προς το ζεστό.

Σκληρά σαπούνια και σφουγγάρια

Η υπερβολική χρήση σαπουνιών μπορεί να αφαιρέσει γρήγορα το προστατευτικό λίπος από το σώμα. Κάτι που είναι πιθανότερο να συμβεί με τα σκληρά σαπούνια και τα απολυμαντικά που κάνουν πολύ αφρό. Ο αφρός αφαιρεί λίπος από την επιφάνεια του δέρματος και το ξεραίνει. Φροντίστε να επιλέγετε ήπια, χωρίς άρωμα σαπούνια ή να χρησιμοποιείτε υγρά καθαριστικά προϊόντα.

Τραχιά ρούχα

Μερικά υφάσματα δημιουργούν τριβή που επιτείνει την ξηροδερμία. Τα μάλλινα και τα λινά, για παράδειγμα, προκαλούν σε πολλούς ανθρώπους αίσθημα κνησμού μόλις τα φορέσουν. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, καλύτερα είναι να τα φοράτε πάνω από άλλα ρούχα (κατά προτίμηση βαμβακερά) ή να τα αποφεύγετε εντελώς.

Φάρμακα και νοσήματα

Υπάρχουν μερικά φάρμακα που έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια την ξηρότητα του δέρματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φάρμακα για την υπέρταση, όπως τα διουρητικά, φάρμακα για τη χοληστερόλη και τα αντιανδρογόνα.

Σε πολλές περιπτώσεις, η ξηροδερμία οφείλεται σε ιατρικό πρόβλημα, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα, η νεφρική ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός κ.α. Η θεραπεία για τέτοιου είδους νοσήματα, συνήθως καταπολεμά και το πρόβλημα της ξηροδερμίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ