ΗΠΑ: Εκτελέστηκε για πρώτη φορά τρανς γυναίκα – Είχε βιάσει και σκοτώσει την πρώην σύντροφό της

Ένα διεμφυλικό άτομο εκτελέστηκε για πρώτη φορά χθες (3/1) στις ΗΠΑ. Επρόκειτο για την 49χρονη τρανς Άμπερ Μακλάφλιν, η οποία είχε κριθεί ένοχη για τον βιασμό και τη δολοφονία της πρώην συντρόφου της.

Πρόκειται, επίσης, για την πρώτη εκτέλεση που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ μέσα στο νέο έτος. Η Μακλάφλιν εκτελέστηκε με την μέθοδο της θανατηφόρου ένεσης.

Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στις 18:51 (τοπική ώρα) στη φυλακή Μπον Τερ, στην πολιτεία Μιζούρι, στις κεντρικές ΗΠΑ.

Η Άμπερ Μακλάφλιν είχε καταδικαστεί για φόνο που διαπράχθηκε το 2003, προτού κάνει την αλλαγή φύλου. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κρατείτο στην πτέρυγα των ανδρών θανατοποινιτών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η Μακλάφλιν δολοφόνησε την πρώην σύντροφό της σε προάστιο του Σεντ Λιούις, της μεγαλούπολης του Μιζούρι.

Η Μακλάφλιν δεν άντεχε τον χωρισμό τους και παρενοχλούσε το θύμα, σε βαθμό που η πρώην φίλη της προσέφυγε στις αρχές και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της.

Την ημέρα του εγκλήματος, ωστόσο, η Μακλάφλιν, οπλισμένη με κουζινομάχαιρο, έστησε ενέδρα στο θύμα έξω από το χώρο εργασίας του. Η δράστις βίασε την πρώην σύντροφό της, την μαχαίρωσε και πέταξε το πτώμα της κοντά στον ποταμό Μισισιπή.

Στη δίκη της, το 2006, οι ένορκοι την έκριναν ένοχη, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στην ποινή που έπρεπε να της επιβληθεί. Με απόφαση του δικαστή, καταδικάστηκε σε θάνατο.

Οι πολιτείες Μιζούρι και Ιντιάνα είναι οι μόνες όπου οι δικαστές μπορούν να επιβάλουν θανατικές καταδίκες, αν οι ένορκοι αδυνατούν να αποφασίσουν ομόφωνα για την ποινή.

Επικαλούμενοι αυτήν την ιδιαιτερότητα, οι συνήγοροι υπεράσπισης της Μακλάφλιν ζήτησαν από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Μάικ Πάρσον να μετατρέψει την ποινή σε ισόβια κάθειρξη, αφού «δεν αντικατόπτριζε τη βούληση της κοινότητας αλλά του δικαστή και μόνο». Επικαλέστηκαν επίσης τη δύσκολη παιδική ηλικία και τα ψυχιατρικά προβλήματα της κατηγορούμενης ως ελαφρυντικά.

Πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές του Μισούρι, οι Κόρι Μπους και Εμάνιουελ Κλίβερ, υποστήριζαν το αίτημα των δικηγόρων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Θανατική Ποινή (DPIC), μέχρι χθες δεν είχε εκτελεστεί κανένα ανοιχτά διεμφυλικό (τρανς) άτομο στη χώρα.

Το θέμα ωστόσο «προσελκύει την προσοχή τους τελευταίους μήνες, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο επικύρωσε τη θανατική ποινή της Βικτόρια Ντρέιν, ενώ στο Όρεγκον άλλαξε η ποινή της Τάρα Ζάιστ». Πρόκειται για άλλες δυο διαφυλικές.

Αφότου εξελέγη κυβερνήτης του Μιζούρι, το 2018, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Πάρσον δεν έχει κάνει δεκτό κανένα αίτημα να δείξει επιείκεια, απονέμοντας χάρη σε θανατοποινίτες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ