Μακροζωΐα: Γιατί αυξάνονται οι εκατοντάχρονοι – Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής χρειάζεται πρωτοβουλίες για την ενεργό γήρανση

Μακροζωΐα: Τα 100 είναι τα νέα .. 80, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι από την καθημερινή ζωή και το περιβάλλον γύρω μας. Το φαινόμενο δεν συναντάται μόνο στην Ικαρία, που αποτελεί “case study” σε σχέση με τη μακροζωΐα, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν 3,2 εκατομμύρια αιωνόβιοι παγκοσμίως, ενώ στο κλείσιμο του αιώνα αναμένεται να έχουν ξεπεράσει τα 19 εκατομμύρια. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχει προβλέψει ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 100 ετών θα ξεπεράσει τις 49.000 έως το τέλος του αιώνα. Σήμερα, φαίνεται ότι στη χώρα μας ζουν πάνω από 2000 αιωνόβιοι, με το προσδόκιμο ζωής να έχει αυξηθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο eleftherostypos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας, πρόκειται για μια κατάσταση πέρα για πέρα αληθινή και παγκόσμια, όχι απλά ελληνική. Ενώ αυξάνεται το ποσοστό των ηλικιωμένων ως προς τους νέους, ταυτόχρονα αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν περισσότερο. “Βελτιώνεται η υγεία, η διατροφή, η επιστήμη και έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής”, σημειώνει ο κ. Προσαλίκας. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει μεγαλύτερη πρόοδος της επιστήμης για αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Μεγάλη σημασία, όμως, έχει το λεγόμενο lifestyle, δηλαδή ο τρόπος ζωής, η διατροφή, η κοινωνική ζωή των ανθρώπων και ο κύκλος που τους υποστηρίζει.

Ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής και οι άνθρωποι ζουν για περισσότερα χρόνια, πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες να φροντίσουν για την ενεργό γήρανση των ανθρώπων. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αρκετά βήματα πίσω σε αυτό τον τομέα. Δεν υπάρχει διευθύνση ειδική για ηλικιωμένους, αντιθέτως ό,τι ζήτημα σχετίζεται με αυτούς ανήκει στη διεύθυνση Ατόμων με Αναπηρία του αρμόδιου υπουργείου. “Σκεφτείτε ότι ένα ποσοστό 6% του συνόλου των ηλικιωμένων θα χρειαστούν υπηρεσίες κλειστής δομής, ό,τι και εάν γίνει. Αυτό δείχνουν οι έρευνες. Δεν υπάρχει η δυνατότητα ένα σπίτι να μετατραπεί σε νοσοκομείο. Πρέπει να φροντίσουμε το ποσοστό αυτό να μην αυξηθεί”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης ΜΦΗ.

ι πρέπει να γίνει για την ενεργό γήρανση του πληθυσμού

Τι σημαίνει η ενεργός γήρανση για τον πληθυσμό; Σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να παραμένουν δραστήριοι. Να διαθέτουν οι δήμοι συγκεκριμένα προγράμματα ήπιας γυμναστικής, να γίνονται υιοθεσίες, να έχουν τα σχολεία αλληλεπίδραση με τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, να καθιερωθεί ο εθελοντισμός. Να μπορεί, δηλαδή, κάποιος που επιθυμεί να πάρει έναν ηλικιωμένο για μια κυριακάτικη βόλτα. “Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν πολλά αρκεί να φροντίσουν οι κυβερνήσεις για τον ενεργό αυτό κλάδο”, αναφέρει ο κ. Προσαλίκας. Μάλιστα, σημειώνει ότι το 2012 καθιερώθηκε από την ΕΕ έτος ενεργού γήρανσης στην Ευρώπη, αλλά έχουν ληφθεί ελάχιστες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ