Κυβερνητικές πηγές: Ικανοποίηση από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

 

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές με το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο υιοθετεί βασικές ελληνικές θέσεις και η ΕΕ αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση. Αναγνωρίζει δε την ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την ώρα, που αναφέρεται σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα και χαιρετίζει τις προσπάθειες των χωρών πρώτης γραμμής για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Όπως προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές, το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δηλώνει τη στήριξή του στη FRONTEX και συγκεκριμένα στη βασική αποστολή της, που είναι η στήριξη των κρατών-μελών στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την ενίσχυση των επιστροφών.

Μάλιστα, καλεί σε άμεση ενεργοποίηση κοινοτικών πόρων για την ενίσχυση των δυνατοτήτων και των υποδομών ελέγχου των συνόρων, των μέσων επιτήρησης συμπεριλαμβανομένων και των εναέριων.

Οι ίδιες πηγές παρατηρούν δε ότι σχετικά με το ζήτημα των επιστροφών το κείμενο συμπερασμάτων υπογραμμίζει τη δυνατότητα επιβολής μέτρων που αφορούν τις βίζες εις βάρος τρίτων χωρών που δεν συνεργάζονται στο ζήτημα των επιστροφών. Εστιάζει δε, στην ανάγκη αποτελεσματικών επιστροφών προς τις χώρες προέλευσης και τέλος καταδικάζει τις προσπάθειες εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού για πολιτικούς σκοπούς.

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: «Η Ευρώπη να δώσει χρήματα για το φράχτη στον Εβρο»

Την ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιτάχυνση των επιστροφών παράτυπων μεταναστών, την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και την παροχή μεγαλύτερης κοινοτικής στήριξης στις χώρες της λεγόμενης «πρώτης γραμμής», μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Οι παραπάνω αναφορές, που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων, έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο από τον πρόεδρό του, Σαρλ Μισέλ, ενώ αναμένεται να υιοθετηθούν οριστικά με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου.

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διεκδικεί πρόσθετους κοινοτικούς πόρους, έτσι ώστε να έχουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας. «Εάν δεν καταφέρουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά και δίκαια τα σύνορα, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης», είπε.

Χαρακτήρισε απόλυτη ανάγκη την εξάλειψη των δικτύων διακινητών που αποκομίζουν κέρδη από τον ανθρώπινο πόνο, συχνά υπό απολύτως άθλιες συνθήκες, όπως συμβαίνει σήμερα στο Αιγαίο.

Τέλος, ο ίδιος, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, τάχθηκαν υπέρ της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. για τους φράχτες που κατασκευάζονται για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, την οποία αρνείται η Κομισιόν. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν φαίνεται ιδιαίτερα λογικό η Ε.Ε. να χρηματοδοτεί, για παράδειγμα, τεχνολογία ή drones ή εξοπλισμό παρατήρησης των συνόρων, αλλά να αρνείται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του ίδιου του φράχτη. Μιλάμε για μία ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, και βέβαια οι φράχτες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πακέτο χρηματοδότησης, είπε. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η Ελλάδα χτίζει τον δικό της φράχτη στον Εβρο και θα το κάνει με ή χωρίς τα ευρωπαϊκά χρήματα.

Επιστολή

Είχε προηγηθεί επιστολή 8 κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, στον Σαρλ Μισέλ, όπου ζητούσαν στήριξη για έναν ισχυρότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Ζητούσαν επίσης ταχύτερους επαναπατρισμούς παράτυπων μεταναστών και συμφωνίες με τις τρίτες χώρες προέλευσης ώστε να γίνονται ευκολότερα οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εντείνει τη δράση της για να αποτρέψει παράτυπες αναχωρήσεις από τρίτες χώρες στα κράτη-μέλη. Αυτό θα γίνει με την εντατικοποίηση της συνεργασίας με χώρες προέλευσης και διέλευσης μέσω αμοιβαίων επωφελών εταιρικών σχέσεων που θα καλύπτουν όλες τις μεταναστευτικές διαδρομές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τη σημασία μιας ενιαίας, συνολικής και αποτελεσματικής πολιτικής της Ε.Ε. για την επιστροφή και την επανεισδοχή, καθώς και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επανένταξη.

Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να προχωρήσει στο μέτρο του περιορισμού των εκδόσεων βίζας εισόδου στην Ε.Ε. υπηκόων χωρών που δεν συνεργάζονται για τις επιστροφές.

Ενίσχυση Frontex

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει αποφασισμένο να εξασφαλίσει αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της. Στο πλαίσιο αυτό:

  • επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή της στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) στην εκπλήρωση του βασικού του καθήκοντος, που είναι η υποστήριξη των κρατών-μελών στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και στην ενίσχυση των επιστροφών,
  • ζητεί την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για νέες και αναθεωρημένες συμφωνίες με τρίτες χώρες σχετικά με την ανάπτυξη του Frontex στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της συνεργασίας για τη διαχείριση των συνόρων και τη μετανάστευση,
  • ζητεί την κινητοποίηση κονδυλίων και μέσων της Ε.Ε. για την υποστήριξη των κρατών-μελών για την ενίσχυση των δυνατοτήτων και των υποδομών ελέγχου των συνόρων, των μέσων επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της εναέριας επιτήρησης, και του εξοπλισμού. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να οριστικοποιήσει γρήγορα την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ