Λαμία: «Έδωσα αγώνα για να τον σώσω», λέει ο γιατρός που κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο του 9χρονου Δημήτρη

Λαμία: Μετά την ολοκλήρωση της δίκης, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας, για τον θάνατο του μόλις 9 ετών Δημήτρη Κατσαούνου, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο τον Ιούλιο του 2017, ο καταδικασθείς χειρουργός, δια μέσω του δικηγόρου του, υποστηρίζει ότι προτού το άτυχο παιδί μεταφερθεί από τη Λαμία στην Αθήνα, στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, έδινε επί τέσσερις μέρες μάχη προκειμένου να σώσει τον άτυχο μικρούλη.

 

Μιλώντας στο Star ο δικηγόρος, Γιώργος Δούμας, του χειρουργού του νοσοκομείου της Λαμίας υποστήριξε πως ο πελάτης του πονά βαρύτατα και βουβά για τον θάνατο του μικρού αγοριού.

Ωστόσο, όπως είπε, η Αρχή Διαφάνειας, η οποία ερεύνησε την υπόθεση επί 2,5 έτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο γιατρός δεν έκανε κάτι λάθος στην άσκηση καθηκόντων του και αφήνει μια αιχμή ότι πιθανόν θα έπρεπε να ζητήσει τη μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο Παίδων νωρίτερα, χωρίς όμως να μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτό θα έσωζε το παιδί.

Πρόσθεσε ότι και στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού οι γιατροί ακολούθησαν την ίδια φαρμακευτική αγωγή με τον γιατρό και ότι επί τέσσερις μέρες που ο μικρός Δημήτρης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Λαμίας, έδινε αγώνα για να τον σώσει.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από αμέλεια, κάθισε γνωστός χειρουργός του Νοσοκομείου Λαμίας που πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί. Το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με 3ετη αναστολή.

Ο εισαγγελέας εφετών άσκησε έφεση και πρότεινε ποινή κάθειρξης τριών ετών.

Λαμία: «Το παιδί μου έφυγε μαρτυρικά», λέει η τραγική μάνα

Η μητέρα του 9χρονου, ωστόσο, είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες πως το παιδί της έφυγε με φρικτούς πόνους, εκλιπαρώντας για βοήθεια, χωρίς κανείς να κάνει κάτι για να το βοηθήσει.

«Το παιδί είχε παραισθήσεις. Ήταν στην ανάνηψη και εκλιπαρούσε σε βοήθεια. Η τελευταία του λέξη ήταν βοήθεια. Δεν άντεχε άλλο από τους πόνους και οι γιατροί δεν έκαναν τίποτα. Τελικά στην επέμβαση του έβγαλαν 63 εκ. σάπιο έντερο. Έστειλαν το παιδί εσπευσμένα στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και μέσα σε τέσσερις ώρες έφυγε», είχε πει.

Οι γονείς του 9χρονου Δημήτρη δήλωσαν ότι αισθάνονται μια μικρή δικαίωση, μετά τη δικαστική απόφαση, αν και το παιδί τους δε γυρίζει πίσω. Ωστόσο, όπως είπε η μητέρα του, πρέπει γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους από ιατρική αμέλεια να ξέρουν ότι υπάρχει δικαιοσύνη και ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.

Το χρονικό της τραγωδίας στη Λαμία

Το βράδυ της 22ας Ιουλίου 2017, ο 9χρονος Δημήτρης Κατσαούνος παίζει με το ποδήλατό του όταν κάποια στιγμή πέφτει και χτυπάει. Έχει έντονους πόνους στην κοιλιά του και οι γονείς του τον πηγαίνουν αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου το παιδί εισάγεται στην Παιδοχειρουργική Κλινική η διάγνωση των γιατρών είναι οξεία κοιλία. Το παιδί όμως συνεχίζει να πονά. Μετά από λίγα 24ωρα εμφανίζει ζαλάδες και κάνει εμετούς. Του χορηγούν καθαρτικά και του κάνουν υποκλυσμούς. Μετά από δυο ημέρες υποβάλλεται σε ερευνητική λαπαροτομία και εντοπίζεται διάτρηση στομάχου. Ο Δημήτρης μπαίνει χειρουργείο για επέμβαση εντεροκτομής-σκωληκοειδεκτομής. Στη συνέχεια οδηγείται σε απλό θάλαμο νοσηλείας, χωρίς όμως να βελτιώνεται η κλινική του εικόνα. Στις 26 Ιουλίου 2017, δηλαδή την τέταρτη μέρα από τον τραυματισμό του 9χρονου και τη μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, οι γιατροί αποφασίζουν τη διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα. Οι γιατροί διαβεβαιώνουν για πολλοστή φορά τους γονείς ότι όλα πάνε καλά και ότι το παιδί θα διακομιστεί για καλύτερη παρακολούθηση, «γιατί ενδέχεται να παρουσιάζει βλάβη ο αξονικός τομογράφος στο Γ.Ν. Λαμίας».

Αποκαλυπτική είναι η συνομιλία του γιατρού με το ΕΚΑΒ, όπως έχει καταγραφεί στο τηλεφωνικό κέντρο:

«ΕΚΑΒ: Σαν τι το βάζετε;
Γιατρός: Εεε, γράψε, εεε τι να γράψουμε τώρα, γράψε εντεροκτομή, εε, εντερεκτομή περιτονίτιδα».

Το παιδί μεταφέρεται στην Αθήνα και εισάγεται αμέσως σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έχει περάσει όμως πολύτιμος χρόνος. Η διευθύντρια της ΜΕΘ ενημερώνει τους γονείς ότι το παιδί είχε ήδη πολυοργανική ανεπάρκεια. Παρά τις εναγώνιες προσπάθειες των γιατρών του «Αγλαΐα Κυριακού», στις 16:15 της ίδιας ημέρας ο 9χρονος υπέστη καρδιακή ανακοπή. Η ιατροδικαστική εξέταση καταλήγει ως αιτία θανάτου «αλλοιώσεις οξείας περιτονίτιδας».

Λαμία: Η έφεση επί της ποινής που άσκησε ο Αντιεισαγγελέας Εφετών

Πριν λίγες ημέρες έφεση, προς το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λαμίας, κατά της Απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας που αφορά τον συνταξιούχο χειρουργό που κατηγορείται για την ανθρωποκτονία, από αμέλεια, του 9χρονου Δημήτρη Κατσαούνου, είχε ασκήσει ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Νικήτας Θεολογίτης.

Όπως είχε αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα lamiareport.gr, η έφεση όπως διευκρινίζει ο Εισαγγελέας αφορά μόνο το σκέλος της επιβληθείσας ποινής υποστηρίζοντας κακή εκτίμηση των γεγονότων που την προσδιόρισαν πολύ κοντά στο ελάχιστο όριο της προβλεπόμενης.

Για αυτό και είχε ζητήσει να γίνει δεκτή η Έφεση του και το Τριμελές Εφετείο να αποφασίσει για ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Στο άκουσμα της παραπάνω ενέργειας από τον Εισαγγελέα Εφετών, ο δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου Δημήτρη Νίκος Διαλυνάς, μιλώντας στο τοπικό μέσο είχε δηλώσει: «Η έφεση που ασκήθηκε από τον κύριο Εισαγγελέα ως προς το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε στον καταδικασθέντα γιατρό με την οποία ζητάει να επιβληθεί αντί της ποινής των οκτώ μηνών η ποινή των τριών ετών επιβεβαιώνει δυστυχώς για άλλη μια φορά το πόσο άδικα πέθανε το οκτάχρονο αυτό παιδί αλλά και την εξόφθαλμη βαρύτατη αμέλεια του καταδικασθέντος γιατρού. Ο αγώνας συνεχίζεται…».

Λαμία: Το σκεπτικό της έφεσης

Σύμφωνα με το σκεπτικό της έκθεσης εφέσεως, ο κατηγορούμενος γιατρός θα μπορούσε να αντιμεωπίσει την εν εξελίξει περιτονίτιδα την οποία εμφάνισε ο 9χρονος μετά τον τραυματισμό του, αλλά αυτό δεν συνέβη λόγω πολλαπλών παραλείψεων κατά τη διάρκεια νοσηλείας του μικρού Δημήτρη από 22 Ιουλίου έως και 26 Ιουλίου 2017.

«…Μη διαγνώσκοντος και μη αντιμετωπίζοντας άμεσα χειρουργικά την εν εξελίξει περιτονίτιδα την οποία εμφάνισε ο θανών μετά τον τραυματισμό του, παρότι μπορούσε (ο κατηγορούμενος) να προβεί στην ορθή διάγνωση λαμβάνοντας υπόψη του και τις απεικονιστικές εξετάσεις και ασφαλώς τη διαρκώς επιδεινούμενη κλινική εικόνας του ασθενούς και να αντιμετωπίσει την πάθηση (αν επεδείκνυε την οφειλόμενη προσοχή) με αποτέλεσμα να προβεί σε χειρουργική αντιμετώπιση της καθυστερημένα, δηλαδή σε χρόνο κατά τον οποίο η κατάσταση της υγείας του ανηλίκου είχε επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, με περαιτέρω συνέπεια να μην είναι δυνατή η σωτηρία του ούτε εντός του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Παν. και Αγλαϊα Κυριακού όπου διακομίσθηκε την 26η.7.2017 και να επέλθει εκεί την ίδια ημέρα ο θάνατός του…» αναφέρεται στην έκθεση.

Λαμία: Το χρονικό του χαμού του μικρού Δημήτρη

Ο Δημήτρης Κατσαούνος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 9 ετών, τον Ιούλιο του 2017 και ενώ είχε πέσει από το ποδήλατό του όπου χτύπησε στην κοιλιά. Πεντέμιση χρόνια μετά οι γονείς του δεν έχουν λάβει απαντήσεις και καταγγέλλουν ολιγωρία των γιατρών και σκοπιμότητα συγκάλυψης ευθυνών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο γιατρός του νοσοκομείου Λαμίας που εξέτασε και χειρούργησε τον άτυχο εννιάχρονο έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ ο τότε διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, ο τότε διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και ο διάδοχός του, κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως, κατ’ εξακολούθηση, καθώς παρέλειψαν να ασκήσουν πειθαρχικό έλεγχο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ