«ανάπλαση του μεσαίου τμήματος της οδού Ερμού από το ναό της Καπνικαρέας έως το σταθμό του Θησείου και την πλατεία Αγ. Ασωμάτων».

Δρομολογείται η επιχείρηση «ανάπλαση του μεσαίου τμήματος της οδού Ερμού από το ναό της Καπνικαρέας έως το σταθμό του Θησείου και την πλατεία Αγ. Ασωμάτων».

 

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων ενέκρινε με μικρές παρατηρήσεις τη μελέτη του Δήμου Αθηναίων για την ανάπλαση και τη «νοητή» αισθητική ενοποίηση των σημείων, ναού της Καπνικαρέας, πλατείας Αβησσυνίας και πλατείας Αγίων Ασωμάτων εντάσσοντας το κυκλοφοριακό τμήμα της Ερμού στο μεγαλόπνοο έργο στον αστικό αστό.

Πρόκειται για ένα σχέδιο όπου ξεχωρίζουν η διεύρυνση των πεζοδρομίων, η κατάργηση της παρόδιας στάθμευσης και η προσθήκη στεγάστρων και δενδροστοιχίας στο πεζοδρόμιο. Ουσιαστικά η πρόταση αποτελεί τμήμα της βραβευμένης με το Α’ βραβείο πρότασης του σύνθετου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών με τίτλο «Ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας» του 2019 -όπως διοργανώθηκε από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και το υπουργείο Υποδομών.

Η διακριθείσα πρόταση προέβλεπε τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του εσωτερικού «Τ», του ιστορικού τριγώνου του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή των αξόνων Ερμού-Αθηνάς. Από το σύνολο των μελετών, από τον Δήμο Αθηναίων επιλέχθηκε στην παρούσα φάση να κατατεθεί προς έγκριση το συγκεκριμένο τμήμα που αφορά στην οδό Ερμού.

Στην υποβληθείσα μελέτη προτείνεται η ενσωμάτωση της εγκεκριμένης κυκλοφοριακής κίνησης της περιοχής και ταυτόχρονα περιβαλλοντικές επεμβάσεις. Κύριο σημείο της πρότασης αποτελεί η διεύρυνση των πεζοδρομίων, με κατάργηση της αμφίπλευρης παρόδιας στάθμευσης. Υπό αυτή τη νέα εικόνα ενισχύεται η κίνηση των πεζών και ενοποιείται με ομοιογένεια η διαδρομή από την Καπνικαρέα και τον υφιστάμενο πεζόδρομο στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων όπου περιλαμβάνεται και η περιοχή γύρω από τον περίβολο του ομώνυμου ναού. Σύμφωνα με τη μελέτη θα υπάρχει γραμμική δεντροφύτευση μόνο στη μία πλευρά της οδού προς την περιοχή του Ψυρρή, καθώς επίσης θα τοποθετηθούν νέα στοιχεία φωτισμού και αστικού εξοπλισμού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το υπό ανάπλαση τμήμα της Ερμού από και προς την πλατεία Αβησσυνίας. Στην πλατεία Αγ. Ασωμάτων προτείνεται η αποκατάσταση της κίνησης των πεζών από και προς τον Κεραμεικό, την οποία η υφιστάμενη κατάσταση δεν επιτρέπει! Η διαμόρφωση αυτή θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας ενός διευρυμένου πλατώματος σε σχήμα σπείρας.

Ως προς τις κυκλοφοριακές προτάσεις προβλέπεται σύμφωνα με τη μελέτη περιορισμός πλάτους του διπλής κατεύθυνσης δρόμου στην οδό Ερμού στο τμήμα μεταξύ Αθηνάς και Πλατεία Αγίων Ασωμάτων, αλλά και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και διατήρηση μιας λωρίδας γενικής κυκλοφορίας, ανά κατεύθυνση. Το στοιχείο που θα αλλάξει τελείως με την εφαρμογή της μελέτης είναι η μετακίνηση των φωτεινών σηματοδοτών των κόμβων Ερμού – Αγ. Ασωμάτων και Ερμού – Αθηνάς λόγω διαπλάτυνσης πεζοδρομίων και στις δύο πλευρές της οδού. Σημαντική αλλαγή θα φέρει και η απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης κατά μήκος της οδού Ερμού, μεταξύ των οδών Αιόλου και Αγ. Ασωμάτων, εκτός των ειδικά διαμορφωμένων και σεσημασμένων εσοχών.

Μεταξύ των προτεινόμενων εργασιών περιλαμβάνονται αποξήλωση των υφιστάμενων πεζοδρομίων και οδοστρώματος, μετακίνηση των φρεατίων και σχαρών, τοποθέτηση νέων δικτύων καλωδίωσης και νέα διάστρωση της οδού και των πεζοδρομίων. Επίσης περιλαμβάνονται δενδροφυτεύσεις, κατασκευή στεγάστρων και εγκατάσταση νέων φωτιστικών ιστών.

Μικρές αλλαγές στο αρχικό σχέδιο

Το ΚΣΜΝ μετά από πολύωρη συνεδρίαση «άναψε» το πράσινο φως στη μελέτη. Σύμφωνα με πηγές του «Ε.Τ.» ο Δήμος Αθηναίων θα λάβει υπ’ όψιν τις μικρές παρατηρήσεις που δεν αφορούν το σχεδιασμό για να οριστικοποιηθεί η μελέτη και να προχωρήσει το έργο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών επισήμανε ως προς τη μελέτη του Δήμου Αθηναίων και στα όσα στοιχεία υπάγονται στην υπηρεσία της ότι δεν έχει αντίρρηση για την έγκριση της υπό εξέταση μελέτης με κάποιες παρατηρήσεις.

Συγκεκριμένα, η ΕΦΑ Πόλης Αθηνών υποστηρίζει ότι πρέπει να ανασχεδιαστεί το τμήμα της μελέτης που αφορά την πλατεία των Αγίων Ασωμάτων, προκειμένου να περιλάβει στο σκεπτικό της το ναό, ο οποίος θα πρέπει να αναδειχθεί. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει επίσης να επανεξεταστεί ο αριθμός και η θέση των δέντρων που προτείνονται για φύτευση έτσι ώστε να μην αποκόπτεται η θέαση του ναού, και να απομακρυνθούν οι στάσεις ΤΑΧΙ και λεωφορείων, που έχουν χωροθετηθεί πλησίον του ναού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ