Η πρώτη δύτρια με σκάφανδρο – Ένα διαφορετικό άγαλμα στο λιμάνι της Σύμης

Ενα διαφορετικό άγαλμα κοσμεί το λιμάνι της Σύμης, προσελκύοντας το βλέμμα αλλά και την περιέργεια των επισκεπτών του νησιού.

 

Και λέμε για τους επισκέπτες, διότι οι ντόπιοι ήδη γνωρίζουν την ιστορία της Ευγενίας Μαστορίδου, της πρώτης γυναίκας που καταδύθηκε με σκάφανδρο στο μακρινό 1863. Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του αγάλματος θα γίνουν σε ειδική εκδήλωση τον Αύγουστο, στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Σύμης.

Η Ευγενία Μαστορίδου ήταν η θαρραλέα σύζυγος του καπετάνιου Φώτη Μαστορίδη, ο οποίος πρώτος έφερε το «σύγχρονο» σκάφανδρο στους νησιώτες της εποχής.

Οι παραδοσιακοί σφουγγαράδες σε όλη την Ελλάδα, μαθαίνοντας τη βουτιά της γυναίκας, ξεπέρασαν τις φοβίες τους και πλέον άρχισε η επανάσταση στην αλίευση των σφουγγαριών.

«Ο δύτης με σκάφανδρο είχε τη δυνατότητα να παραμένει στο βυθό περισσότερη ώρα από ό,τι ένας γυμνός δύτης. Το 1863, η γυναίκα του Φώτη Μαστορίδη, η Ευγενία, ή αλλιώς πιο γνωστή ως κυρα-Φώταινα, προκειμένου να πάρουν θάρρος και να χρησιμοποιούν το σκάφανδρο οι δύτες που μέχρι τότε βουτούσαν χωρίς στολή, φόρεσε το σκάφανδρο, εξ ου και η ονομασία “φόρεμα”, και βούτηξε μέσα στο λιμάνι της Σύμης το 1863», εξηγεί στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Λ. Μαστή ο δήμαρχος του νησιού, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας.

Το έργο κατασκευάστηκε από τον Καλύμνιο γλύπτη Σακελλάρη Κουτούζη και είναι χορηγία του Συμιώτη Αλέξανδρου Κόκκινου μετά από αίτημα του δημάρχου Σύμης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ