Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Αυτά συμφώνησαν οι δύο ηγέτες – Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού γραφείου

Σύνοδος Κορυφής: Ανακοίνωση για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Αναλυτικά αναφέρει:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι κκ. Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας».

Συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν: «Ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα» λένε κυβερνητικές πηγές

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης (12/7) η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αναμενόμενη συνάντηση έλαβε χώρα στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου μια ώρα, εκμεταλλευόμενοι και το «θετικό» μομέντουμ που επικρατεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που έγινε σε καλό κλίμα, η συζήτηση ήταν ειλικρινής. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν το πλαίσιο για τη συνέχεια, από εδώ και πέρα. Τον «οδικό χάρτη» θα επεξηγήσει στις δηλώσεις του το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης, αν και ήδη έχει δοθεί το στίγμα από τη συνάντηση Δένδια-Γκιουλέρ με την επαναδρομολόγηση των ΜΟΕ.

Απόσπασμα από τον διάλογο των δύο ανδρών προβλήθηκε καταγράφηκε μάλιστα, για πρώτη φορά, και σε ζωντανή μετάδοση. «Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα στο περιθώριο της συνάντησης ο Καλίν έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό για την εκλογή του.

Πριν τον Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών σχέσεων. Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Παρόντες στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν από ελληνικής πλευράς είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (Υφ. Εξωτερικών), η Αριστοτελία Πελώνη, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος.

Ανάρτηση Ερντογάν για τη συνάντηση: Είθε να είναι επωφελής για τις χώρες μας

Λίγη ώρα μετά το τέλος της συνάντησης των δύο ηγετών, ο Τούρκος πρόεδρος σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε: «Είχαμε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Είθε η συνάντησή μας να είναι επωφελής για τις χώρες μας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ