Σάνα Μάριν: Η «ροκ» πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός της

Η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν, το κόμμα της οποίας ηττήθηκε στις εκλογές του Απριλίου, παραιτήθηκε σήμερα (1/9), όπως είχε η ίδια προαναγγείλει, από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ελπίζοντας να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από την προσωπική της ζωή, έπειτα από μία πολυτάραχη τετραετία στην πρωθυπουργία της σκανδιναβικής χώρας.

 

Η Μάριν ήταν η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε το 2019 σε ηλικία 34 ετών, προσελκύοντας διεθνή προσοχή και βοήθησε να ανυψωθεί το προφίλ της Φινλανδίας.

Αφού ηγήθηκε της χώρας μέσα από lockdowns της Covid-19 και της επακόλουθης οικονομικής αναταραχής, η Μάριν έγινε ένθερμη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή και προώθησε επιτυχώς τον τερματισμό της πολυετούς πολιτικής περί μη στρατιωτικής δέσμευσης της Φιλανδίας, ενώ προχώρησε με την επακόλουθη αίτηση ένταξης της χώρας της στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα, προήδρευσε για τελευταία φορά στο συνέδριο του κόμματός της και σε μια σύντομη ομιλία επέκρινε εκ νέου τη Μόσχα.

 

«Η Ρωσία και οι εκπρόσωποί της πρέπει να λογοδοτήσουν για το παράνομο έγκλημα της επίθεσης, τα εγκλήματα πολέμου και τις συνέπειες του πολέμου», τόνισε.

«Εκτός από τη σταθερή υποστήριξη της Φινλανδίας στην Ουκρανία και στους Ουκρανούς, πρέπει επίσης να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας για την ανοικοδόμηση της χώρας, για ένα ευρωπαϊκό μέλλον», συμπλήρωσε.

Η Μάριν, σήμερα 37 ετών, έγινε πρωτοσέλιδο στα περιοδικά Vogue και Time, έχει ένα εκατομμύριο ακόλουθους στο Instagram και θεωρείται από τους θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο ως πρότυπο προοδευτικού ηγέτη στη γενιά των millennials (γεν. ανάμεσα στο 1981 και το 1996).

 

Ωστόσο, Φινλανδοί ψηφοφόροι ανησυχούσαν για ζητήματα όπως η μετανάστευση και το αυξανόμενο δημόσιο έλλειμμα και στις εκλογές της 2ας Απριλίου 2023 οι Σοσιαλδημοκράτες, υπό την ηγεσία της Μάριν, βρέθηκαν στη δεύτερη θέση πίσω από τον συντηρητικό Εθνικό Συνασπισμό (NCP). Ο τελευταίος κατέληξε σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας με το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Φινλανδών και δύο μικρότερες παρατάξεις, φέρνοντας το τέλος της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών.

Κατά τη θητεία της η Μάριν αποσπούσε συχνά την προσοχή μέσων ενημέρωσης, με περιστατικά όπως η παρουσία της σε νυχτερινό κέντρο κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, η οργάνωση ιδιωτικών πάρτι στην επίσημη κατοικία της, καθώς μεταξύ άλλων και όταν εθελοντικά έκανε τεστ για χρήση ναρκωτικών ουσιών μετά τη διαρροή ενός «ύποπτου» βίντεο από πάρτι, στο οποίο είχε παρευρεθεί. Το τεστ είχε βγει αρνητικό.

Μετά την ήττα της στις εκλογές, η Μάριν είπε ότι ανυπομονεί να έχει μια πιο ήσυχη ζωή και αργότερα ανακοίνωσε ότι έλαβε συναινετικό διαζύγιο από τον σύζυγό της.

 

Ανεβαίνοντας σήμερα στο βήμα του συνεδρίου υπό την μουσική του τραγουδιού «Respect» της Αρίθα Φράνκλιν, η Μάριν ευχαρίστησε το κόμμα της για την υποστήριξή του.

Η ίδια αναμένεται να παραδώσει επισήμως τα ηνία αργότερα σήμερα, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες εκλέξουν νέο αρχηγό. Η Μάριν παραμένει βουλευτής, και μεταξύ άλλων έχει ιδρύσει μια εταιρεία συμβούλων με πρώην βοηθό της.

Σάνα Μάριν: Η άνοδος, η πτώση και τα σκάνδαλα μίας «ροκ σταρ» πρωθυπουργού

Η θητεία της Μάριν υπήρξε μία διχαστική περίοδος για τον φινλανδικό λαό, την ίδια ώρα που, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πολιτικός απολάμβανε στάτους «ροκ σταρ», με χιλιάδες θαυμαστές και θαυμάστριες να την αποθεώνουν στα social media.

 

Ως πρωθυπουργός, η  Μάριν δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει και λίγα: Κορονοϊός, πόλεμος στην Ουκρανία, η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν μόνο λίγα από τα ορόσημα – προκλήσεις όπου κλήθηκε να αντεπεξέλθει. «Αχίλλειος πτέρνα» της διακυβέρνησής της στάθηκε ο καλπάζων πληθωρισμός και η άνοδος του χρέους της Φινλανδίας, που μετατράπηκαν σε «άσο» στο…μανίκι της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η ραγδαία άνοδος, η φρενήρης πορεία – σε πολιτικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο – και η άδοξη πτώση της Μάριν την καθιστούν κάθε άλλο, παρά μία αδιάφορη περίπτωση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Σάνα Μάριν: Τα πρώτα χρόνια της ζωής της και η άνοδός της στην πολιτική

Η Μάριν γεννήθηκε στο Ελσίνκι από εργάτες γονείς που χώρισαν όταν ήταν ακόμα μικρή, εξαιτίας του εθισμού του πατέρα της στο αλκοόλ. Η ίδια δούλεψε σε φούρνους και μοίραζε φυλλάδια για τα προς το ζην, ενώ μεγάλωνε στο Τάμπερε με δύο μαμάδες, καθώς η μητέρα της ερωτεύτηκε μια άλλη γυναίκα.

«Ήμουν μέλος μίας οικογένειας “ουράνιο τόξο” και συχνά ένιωθα αόρατη», είχε πει η Μάριν, εκ των υστέρων, για τα παιδικά της χρόνια. «Δεν αναγνωριζόμασταν ως αληθινή οικογένεια ή ως ίσοι με τους άλλους. Για μένα, οι άνθρωποι ήταν πάντα ίσοι. Δεν είναι θέμα άποψης. Αυτό είναι το θεμέλιο των πάντων».

 

Ως μαθήτρια, η Μάριν δεν υπήρξε ποτέ αριστούχος, ωστόσο υπήρξε το πρώτο άτομο από την οικογένειά της που κατάφερε να πάρει πτυχίο και να κάνει μεταπτυχιακό. Στα 27 της, είχε ήδη γίνει επικεφαλής του συμβουλίου στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας, το Τάμπερε.

Το 2010 έγινε αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, βουλευτής εκλέχτηκε το 2015, υπουργός Εσωτερικών τον Ιούνιο του 2019 και πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Τρεις μήνες μετά, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πανδημίας και τα πήγε μάλλον καλά, αφού, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 85% του πληθυσμού της χώρας ενέκρινε τους χειρισμούς της.

Η περσόνα που προωθούσε η Μάριν στα social media αλλά και οι πτυχές της προσωπικής της ζωής, που βγήκαν στη δημοσιότητα, δημιούργησαν μεγάλο σούσουρο γύρω από το όνομά της εντός και εκτός της Φινλανδίας.

 

Αργά ή γρήγορα, όλοι έμαθαν για την «προχωρημένη» νεαρή πρωθυπουργό που πήγαινε σε συναυλίες με σορτσάκια και δερμάτινα μπουφάν και ανέβαζε stories στο Instagram από μουσικά φεστιβάλ, με άλλους να την παραδέχονται και άλλους να λένε πως η εικόνα αυτή δεν ταίριαζε σε πρωθυπουργό.

 

Το σκάνδαλο με τα ναρκωτικά και το επίμαχο βίντεο

Τον Αύγουστο του 2022, η ανεμελιά της Μάριν  παραλίγο να της στοίχιζε ακριβά, όταν στα ΜΜΕ διέρρευσαν βίντεο από ιδιωτικό πάρτι όπου συμμετείχε η πρωθυπουργός.

 

Σε έξαλλη διάθεση, η Μάριν λικνιζόταν αγκαλιά με άλλους νεαρούς Φινλανδούς μπροστά από την κάμερα αυτού που βιντεοσκοπούσε, ενώ κάποιοι θεατές ανέφεραν πως από το βάθος ακουγόταν μία φωνή που ρωτούσε…«πού είναι το “αλεύρι”;», δηλαδή η κοκαΐνη. Ως αποτέλεσμα, η πρωθυπουργός υπεβλήθη σε ναρκοτέστ, όπου βγήκε καθαρή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ