Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Με την Τουρκία έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο – Παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική κρίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση για την οποία ζήτησε παγκόσμια συμμαχία, στο μεταναστευτικό τονίζοντας τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας αλλά και στα ελληνοτουρκικά.

«Σε αυτά τα Ηνωμένα Έθνη, τα Έθνη δεν είναι ενωμένα και συγκεκριμένα σε δύο τομείς: στην κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση. Το καλοκαίρι που βιώσαμε απέδειξε ότι η πράξη είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και όχι τα λόγια. Απέδειξε ότι αποτύχαμε», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις φωτιές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές χώρες του κόσμου. «Και δέκα ημέρες αργότερα, η Ελλάδα επλήγη από την κακοκαιρία Daniel. Προκάλεσε καταστροφικές συνέπειες και στη Λιβύη, όπου καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες απώλειες ζωών.

Η περιοχή της Θεσσαλίας δέχτηκε διπλάσιο όγκο νερού από αυτό που πέφτει σε ένα χρόνο. Ο “Daniel” προκάλεσε καταστροφικές συνέπειες και στη Λιβύη. Η άνιση μάχη που δίνουμε με τη φύση είναι στη νότια Ευρώπη και είναι η νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Για την ΕΕ αυτό αποτελεί μια αποτυχία όχι μόνο πολιτικής, αλλά και των οικονομικών πόρων. Έστειλα επιστολή στους ηγέτες της MED-9 και πρότεινα λύσεις για την βραχυπρόθεσμη προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα.

Η κλιματική κρίση έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας. Δαπανούμε ψίχουλα για την αντιμετώπιση της. Έχουμε δύο ταμεία, τα οποία έχουν εξαντληθεί. Οι συνθήκες απαιτούν να λειτουργήσουμε και πέρα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Καλώ για την ίδρυση μίας παγκόσμιας συμμαχίας για την κλιματική αλλαγή. Να επενδύσουμε στην ανταλλαγή νέας τεχνολογίας για την πρόγνωση των φαινομένων. Μόνο αν συνεργαστούμε μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Ακούστε αυτή την πρόταση της Ελλάδας, που αφορά και το 112, που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο για την μείωση των απωλειών ανθρώπινων ζωών. Η βασική μας υποχρέωση είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.  Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά και συλλογικά για να αλλάξει η κατάσταση με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Προτείνω παγκόσμια συμμαχία. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό: «Η Ελλάδα έχει προσφέρει άσυλο και καταφύγιο σε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. Η Ελλάδα θα είναι πάντα μία χώρα ανοιχτή, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς. Η πολιτική της Ελλάδας είναι σκληρή, αλλά δίκαιη. Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε το σύστημα επιστροφών. Γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν θα εξαλειφθεί δια μαγείας. Η αποτροπή των αποχωρήσεων πρέπει να είναι το βασικό μας βήμα. Η πίεση στα σύνορά μας είναι αυξητική για άλλη μία φορά. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοριοφυλακή και τους μηχανισμούς που εντοπίζουν τους διακινητές. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία, βεβαίως, αλλά και με τη βόρεια Αφρική».

Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι: «Η εισβολή και κατοχή συνεχίζεται στην Κύπρο. Πρέπει να βρεθεί δίκαιη, βιώσιμη λύση αμοιβαία αποδεκτή στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι να στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού Σήμερα δεν θα μιλήσω για το παρελθόν αλλά για το μέλλον. Έχουμε κανονικοποιήσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Το θέμα της Κύπρου παραμένει στον πυρήνα των συζητήσεων. Οι γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσά μας παραμένουν. Η βασική μας διαφορά, η ΑΟΖ, μπορεί να επιλυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Είπα στον πρόεδρο Ερντογάν ότι η βασική μας διαφορά – η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών – είναι σημαντική και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Το θέμα της Κύπρου παραμένει στον πυρήνα των δύο χωρών».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Όπως είπε, «η Μόσχα, βλέπει πως οι χώρες που στηρίζουν το Κίεβο, κάποια στιγμή θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία». Όπως είπε, αυτό δεν θα γίνει.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, ανακεφαλαίωσε λέγοντας πως «οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται με αληθινή ηγεσία. Εκπροσωπώ μία μεσαίου μεγέθους χώρα που κάνει το καλύτερο δυνατόν για να διαχειριστεί τις προκλήσεις αλλά έφθασε η ώρα, οι μεγάλοι παίκτες να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή».

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και ο συντονισμός ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι συνομιλίες (σ.σ.: με τον πρόεδρο της Τουρκίας) έγιναν σε καλό κλίμα. Από την άλλη, όμως, είναι μία ευκαιρία να επαναλάβουμε τις πάγιες θέσεις μας σχετικά με το Κυπριακό, σε απόλυτο συντονισμό, πάντα, με τον κ. Πρόεδρο».

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ