Τι είναι τα εξωτραπεζικά στεγαστικά δάνεια – Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις

Την πόρτα για έναν δανεισμό νέας εποχής εκτός τραπεζών ακόμη και για στεγαστικά δάνεια θέλει να ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας περισσότερες επιλογές, και το μέγα ζητούμενο, καλύτερους όρους χρηματοδότησης, που είναι απαραίτητοι στο περιβάλλον υψηλών επιτοκίων που έχουμε μπροστά μας.

 

Περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο, ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είπε πρόσφατα: «Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν σήμερα 186 δισ. καταθέσεις και 120 δισ. δάνεια. Αρα δεν πιέζονται ιδιαίτερα να δώσουν μεγάλα επιτόκια καταθέσεων ή φθηνότερα δάνεια».

Μια σύγχρονη λύση που προκρίνεται σήμερα από το ΥΠΕΘΟ είναι δάνεια που θα μπορούν να δίνουν διαδικτυακές πλατφόρμες, οι οποίες δεν έχουν την ιδιότητα της εμπορικής τράπεζας, με συνοπτικές διαδικασίες, τα οποία θα χρηματοδοτούνται από επιχειρήσεις και ιδιώτες. Υπεύθυνοι για τη χορήγηση δανείων δεν θα είναι «κλασικοί» τραπεζίτες ή τραπεζικά στελέχη, αλλά στελέχη των εταιριών που διαχειρίζονται αυτές τις πλατφόρμες.

Ο κλάδος της Χρηματοπιστωτικής Τεχνολογίας (FinTech) δεν είναι νέος, καθώς έχει μια προϊστορία 30 ετών σε ΗΠΑ και Ευρώπη και εξελίσσεται συνεχώς, παρέχοντας νέες υπηρεσίες. Η απουσία του από την Ελλάδα οφείλεται κυρίως στο μέγεθος της αγοράς, στη μικρή εξοικείωση των Ελλήνων σε τέτοιου είδους τεχνολογίες και την πολυετή οικονομική κρίση που δεν ευνοούσε τέτοια εγχειρήματα. Ενα πρώτο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τέτοιων εταιριών έχει δημιουργηθεί από το 2017 με την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Τώρα, κρίνεται η κατάλληλη ώρα οι εταιρίες αυτές για να μπουν στο «παιχνίδι», προσφέροντας χαμηλότερα επιτόκια δανείων, υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων και ελάχιστες ή μηδενικές προμήθειες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ