Πολεμική Αεροπορία: Τι σημαίνει η προμήθεια των πυραύλων Rampage και των συλλογών SPICE

Εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ η προµήθεια των πυραύλων µακρού πλήγµατος Rampage και των συλλογών SPICE, αµφότερα για την Πολεμική Αεροπορία.

Το πρόγραµµα των πυραύλων Rampage είναι ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό των συλλογών SPICE φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ. Οι δυνατότητες που θα προσδώσουν στην Πολεμική Αεροπορία τα δύο παραπάνω οπλικά συστήµατα, θα είναι πρωτόγνωρες.

Οι συλλογές καθοδήγησης SPICE 1000 και 2000 µετατρέπουν τις απλές βόµβες γενικής χρήσης σε όπλα ακριβείας από ασφαλείς αποστάσεις άφεσης. Οι SPICE µπορούν να φτάσουν σε απόσταση έως και 60 χλµ. µε ακρίβεια ενός έως τριών µέτρων, καθοδηγούµενες από ηλεκτροπτικό αισθητήρα ή GPS.

Για το πρόγραµµα του πυραύλου Rampage η προµήθειά του έχει εγκριθεί από τις 14 Οκτωβρίου 2021, αλλά έκτοτε βρισκόταν στα υπό εκκρεµότητα προγράµµατα. Το βάρους 570 κιλών, προωθούµενο από πυραυλοκινητήρα Rampage, είναι βλήµα µε καθοδήγηση Ins/GPS, με πολύ υψηλή ταχύτητα στην περιοχή των 4 µε 5 mach, το βάρος του όπλου ανέρχεται στα 580 χλγρ., εκ των οποίων τα 150 ανήκουν στην πολεµική κεφαλή.

Κτυπά τον στόχο µε ταχύτητα 1,6 mach και µπορεί να εκτοξευθεί από 3.000 έως και 40.000 πόδια ύψος και µε ταχύτητα του φορέα από 0,7 έως 0,95 mach. Εχει εµβέλεια περί τα 300 χλµ. Η έγκριση βέβαια από το ΚΥΣΕΑ δεν σηµαίνει και αυτοµάτως προµήθεια, καθώς πρώτα τα προγράµµατα πρέπει να συµβασιοποιηθούν. Η γενική κατεύθυνση πάντως, σύµφωνα µε δηλώσεις αξιωµατούχων του ΥΠΕΘΑ, είναι τα προγράµµατα να υπογραφούν εντός του 2023.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ