Προϋπολογισμός 2024: Αυτές είναι οι αυξήσεις στο Δημόσιο

Αυξήσεις συνολικών αποδοχών που κυμαίνονται από 3,25% έως και 14,25% για τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους, από 7,3% έως 17% για τα στελέχη των υπουργείων και των λοιπών δημοσίων υπηρεσιών (τμηματάρχες, διευθυντές, γενικούς διευθυντές κ.λπ.), από 2,8% έως 8,44% για τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους πυροσβέστες και από 11,9% έως 16,9% για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές προβλέπουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο το 2024,οι οποίες ενσωματώνονται στο προσχέδιο του νέου κρατικού Προϋπολογισμού.

 

Κόστος

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των αυξήσεων στις αποδοχές των 663.000 υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου έχει προϋπολογιστεί στα 906 εκατ. ευρώ, όμως το καθαρό ποσό το οποίο θα επιβαρύνει τελικά τα κρατικά ταμεία περιορίζεται στα 580 εκατ. ευρώ, καθώς από την άλλη πλευρά οι αυξήσεις επί των ακαθαρίστων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών θα προκαλέσουν την αύξηση κατά 326 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Δημοσίου από τις κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών επί των αποδοχών αυτών.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις για τη μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο, οι οποίες έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή και έχουν ενσωματωθεί στον κρατικό Προϋπολογισμό του νέου έτους, από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνονται οι βασικοί μισθοί και μια σειρά από επιδόματα και επιπλέον παροχές που λαμβάνουν 663.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Το μέσο ετήσιο όφελος για κάθε δημόσιο υπάλληλο, από το συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων, ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ