Δασικοί χάρτες: Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες χωράφια

Εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις εκτάσεων οι οποίες αποτυπώνονται στον δασικό χάρτη ως «δασικές» ενώ δεν είναι, επειδή μετά από πυρκαγιές κηρύχτηκαν ως αναδασωτέες – προκαλώντας μάλιστα και το αντίστοιχο αλαλούμ σε ιδιοκτήτες και Επιτροπές Αντιρρήσεων.

 

Την ίδια ώρα, η εξέταση των ενστάσεων, που είχε δημιουργήσει σειρά προβλημάτων σε πολίτες που δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, έχει αρχίσει να… τρέχει, ενώ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευστάθιος Σταθόπουλος, από τις περίπου 328.000 ενστάσεις που είχαν υποβληθεί, έχουν εξεταστεί πάνω από τις μισές.

Στην εγκύκλιο προς τις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας που εξέδωσε ο κ. Σταθόπουλος επισημαίνεται ότι η νομοθεσία προβλέπει ρητά τη «δυνατότητα των ιδιοκτητών αμφισβήτησης ενώπιον των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) του δασικού εν γένει ή μη χαρακτήρα και της μορφής εκτάσεων που περιλαμβάνονται σε περιοχές που είναι κηρυγμένες ως αναδασωτέες».

Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Σταθόπουλος, «η εγκύκλιος επί της ουσίας αφορά τη διευκόλυνση των πολιτών και συγκεκριμένα την απελευθέρωση ιδιοκτησιών, εφόσον υπάρχει σχετική απόφαση από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων ότι δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία ή ότι έχει απελευθερωθεί η αναδασωτέα περιοχή».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ