Θρίλερ με τις κλεμμένες εικόνες βρέθηκαν σε μοναστήρι στον Γέρακα

Πώς «έφτασαν» οι κλεμμένες εκκλησιαστικές εικόνες από τα Ιωάννινα, το Ζαγόρι και την Ευρυτανία σε μοναστήρι στον… Γέρακα; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν τα στελέχη του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που επιχειρούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της ανεύρεσης των επτά εικόνων που είχαν κάνει «φτερά» από μονές και ναούς σε διαφορετικές περιοχές της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας πριν το 2014.

Οι εικόνες και τα βημόθυρα που κατασχέθηκαν από τη Σκήτη του Οσίου Τιμοθέου στον Γέρακα επιδείχθηκαν σε βυζαντινολόγους, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς και, αφού φωτογραφήθηκαν από αρμόδιο συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στην αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Πλέον σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των Αρχών προκείμενου να διαπιστωθεί ο τρόπος που αποκτήθηκαν και έφτασαν στον Γέρακα.

Τα έξι από τα συνολικά οκτώ ευρήματα είχαν κλαπεί στις 28/07/2014 από την Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Ανω Πεδινών Δήμου Ζαγορίου. Πρόκειται για μια εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, μια εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα, μια εικόνα του Αγίου Ιωάννη, μια εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και ένα ζεύγος βημοθύρων. Την 29η/11/2009 είχαν κλαπεί από την Ι.Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου (Αγγελομάχων) στον Δήμο Μολοσσών Ιωαννίνων άλλα δύο ευρήματα, εικόνες των Εισοδίων και της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το τελευταίο εύρημα, μια εικόνα με παράσταση του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με την κεφαλή του επί πίνακι, είχε κλαπεί την περίοδο από 25/04/2010 έως 01/07/2010 από τον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία (δ.δ. Αγίας Τριάδας) στον Δήμο Κτημενίων Ευρυτανίας.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, συμμετείχαν 7 αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομίας και Αρχαιοτήτων, με τη συνδρομή τριών αρχαιολόγων με ειδικότητα στη Βυζαντινολογία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ