Το κατώφλι του εισαγγελέα αναμένεται να περάσει τη Δευτέρα ο 33χρονος Τούρκος που συνελήφθη την  Κυριακή, για πρόκληση εμπρησμών εκ προθέσεως και κατ’ εξακολούθηση στην περιφερειακή του Αιγάλεω.

Ο 33χρονος ομολόγησε τις πράξεις του στις Αρχές και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Α.Μ. δεν έχει λάβει άσυλο στη χώρα μας, ωστόσο έχει καταθέσει το σχετικό αίτημα στις 4/4/2024, αμέσως μετά την παράνομη είσοδό του στη χώρα μέσω του Έβρου και τη σύλληψη του εκεί.

Ο 33χρονος, κατά την καταγραφή του, δακτυλοσκοπήθηκε και ταυτοποιήθηκε, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης-Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΥΤ/ΚΕΔ) Φυλακίου-Ορεστιάδος.

Στη συνέχεια, έλαβε το δελτίο αιτούντος ασύλου, το οποίο επέχει θέσει ταυτότητας των ΠτΧ για όσο εκκρεμεί η εξέταση του αιτήματος τους. Αποχωρώντας από το ΚΥΤ/ΚΕΔ Φυλακίου-Ορεστιάδος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δήλωσε συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας στην Αθήνα και έλαβε ραντεβού για συνέντευξη από το Γραφείο Ασύλου Αττικής για την εξέταση του αιτήματος του για τις 18/6.

Ωστόσο όπως αποδεικνύεται, πέραν των ισχυρισμών του υπουργείου, δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί το παρελθόν καθενός που εισέρχεται παράνομα στην Ελλάδα, ούτε ο πραγματικός σκοπός του.

Ο συλληφθείς, λίγες μόνο μέρες αφότου κατέθεσε αίτηση ασύλου, σχεδίασε – αν δεν το είχε ήδη έτοιμο – και έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο εμπρησμών στην Ελλάδα.