Σαν σήμερα 29 Ιουνίου

1850: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει τελικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που επιβλήθηκε από τη Βαυαροκρατία το 1833.

1874: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί» άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει», στο οποίο καταδεικνύει ως υπεύθυνο για την πολιτική κρίση που διέρχεται ο τόπος τον βασιλιά Γεώργιο Α’. Επίσης, σχολιάζει αρνητικά τις επιλογές του στον σχηματισμό κυβερνήσεων και ζητά να λαμβάνει υπόψη του κατά το σχηματισμό των κυβερνήσεων την Αρχή της Δεδηλωμένης.

1931: Μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης «Εθνική Ένωσις Ελλάς» βάζουν φωτιά στον συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης και βιαιοπραγούν κατά των φτωχών Εβραίων κατοίκων του. Τα επεισόδια υποδαυλίζει με σειρά άρθρων της η φιλοβενιζελική εφημερίδα «Μακεδονία».

1949: Η Νότια Αφρική επιβάλλει το Απαρτχάιντ, αρχίζοντας με την απαγόρευση των μικτών γάμων.

1958: Η Βραζιλία κατακτά το 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, νικώντας στον τελικό της Στοκχόλμης τη Σουηδία με 5-2. Δύο γκολ σημειώνει ο Πελέ, δύο ο Βαβά κι ένα ο Ζαγκάλο, μετέπειτα προπονητής της Εθνικής Βραζιλίας.

1975: Ο Στίβεν Βόζνιακ δοκιμάζει το πρωτότυπο του υπολογιστή Apple I.

1986: Η Αργεντινή κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Μεξικό, καθώς επικρατεί στον τελικό της Γερμανίας με 3-2 (23′ Μπράουν, 55′ Βαλντάνο, 83′ Μπουρουσάγκα – 74′ Ρουμενίγκε, 80′ Φέλερ). Μεγάλος πρωταγωνιστής όλης της πορείας για την «αλμπισελέστε» είναι ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

1993: H Telestet (νυν WIND) είναι η πρώτη εταιρία που αρχίζει να παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

2002: Συλλαμβάνεται έπειτα από έκρηξη στον Πειραιά ο Σάββας Ξηρός, δίπλα από τα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins.

2020: Το Cirque du Soleil καταθέτει αίτηση πτώχευσης στον Καναδά και περικόπτει 3.500 θέσεις εργασίας.

2020: Το Ιράν εκδίδει ένταλμα σύλληψης κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ζητά τη βοήθεια της Ιντερπόλ. Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης Ali Alqasimehr κατηγορεί τον Τραμπ και άλλους 30 για «φόνο και κατηγορίες για τρομοκρατία» για τη δολοφονία του Qasem Soleimani τον Ιανουάριο. Η Ιντερπόλ απορρίπτει το αίτημα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ