Σαν σήμερα 4 Ιουλίου

1776: Ο Τόμας Τζέφερσον διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και μέσα από τις φλόγες της επανάστασης των αποικιών εναντίον της μητροπολιτικής Βρετανίας γεννιούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

1822: Οι δυνάμεις των Ελλήνων -υπό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο- και των Φιλελλήνων ηττώνται από τους Οθωμανούς στη μάχη του Πέτα, στα πλαίσια της Ελληνικής Επανάστασης.

1826: Ο Τόμας Τζέφερσον, τρίτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πεθαίνει την ίδια ημέρα με τον Τζον Άνταμς, δεύτερο πρόεδρο της χώρας, στην πεντηκοστή επέτειο από την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

1837: Ανοίγει η πρώτη υπεραστική σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο, μεταξύ του Μπέρμιγχαμ και του Λίβερπουλ.

1884: Το Άγαλμα της Ελευθερίας δωρίζεται στις ΗΠΑ από τους Γάλλους.

1959: Η αμερικάνικη σημαία προσθέτει άλλο ένα αστεράκι, για να τιμήσει την είσοδο της Αλάσκας στις ΗΠΑ.

1969: Κυκλοφορεί το τραγούδι «Give peace a chance», ερμηνευμένο από την «Plastic Ono Band», με μέλη τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο.

1979: Ιδρύεται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός βάσει του νόμου 879/79, με μετοχικό κεφάλαιο 80 εκατομμύρια δραχμές.

1994: Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» δολοφονούν στο Παλαιό Φάληρο, τον Τούρκο διπλωμάτη, Ομάρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, σύμβουλο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

2004: Σημειώνεται μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές αθλητικές νίκες και από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όταν η εθνική Ελλάδας στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, καθώς επικρατεί στον τελικό του Euro 2004 της διοργανώτριας Πορτογαλία με 1-0. Το γκολ σημειώνει στο 57ο λεπτό ο Άγγελος Χαριστέας, για να στείλει στα ουράνια όλους τους συμπατριώτες του. Η «γαλανόλευκη αρμάδα» του Ότο Ρεχάγκελ είχε δείξει τις… διαθέσεις της κόντρα στους Ίβηρες από το εναρκτήριο παιχνίδι της διοργάνωσης, όταν είχε επικρατήσει στην πρεμιέρα με 2-1. Μετά το τελευταίο σφύριγμα του Γερμανού διαιτητή, Μάρκους Μερκ, ένα ατελείωτο πάρτι στήνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια, για να γιορτάσει τον θρίαμβο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

2012: Ανακοινώνεται από το CERN η ανακάλυψη σωματιδίων που σχετίζονται με το μποζόνιο του Χιγκς, στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ