Σαν σήμερα 29 Ιουλίου

1014: Ο Βυζαντινός Στρατός, υπό τον Αυτοκράτορα Βασίλειο το Β’ τον Βουλγαροκτόνο νικά τα βουλγαρικά στρατεύματα του Τσάρου Σαμουήλ στη Μάχη στο Κλειδί,  ενώ τυφλώνονται ένας προς ένας οι 15.000 αιχμάλωτοί τους.

1825: Αποτυγχάνει, εξαιτίας της νηνεμίας που επικρατεί, προσπάθεια μοίρας του Ελληνικού Στόλου υπό τον Κωνσταντίνο Κανάρη να πυρπολήσει τον Αιγυπτιακό Στόλο μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

1900: Ο βασιλιάς της Ιταλίας, Ουμβέρτος Α’, δολοφονείται από τον Γκαετάνο Μπρέσι. Όπως λέει στους αστυνομικούς που τον συλλαμβάνουν, με την πράξη του αυτή πήρε εκδίκηση για την αιματοχυσία στο Μιλάνο το 1898, όταν ο βασιλιάς είχε συντρίψει βίαια εργατική εξέγερση, χρησιμοποιώντας το Πυροβολικό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εργάτες.

1900: Στο θέατρο «Ορφεύς» της Σύρου δίνεται η πρώτη οργανωμένη κινηματογραφική παράσταση στην Ελλάδα. Το εισιτήριο στοιχίζει 1 δραχμή και προβάλλονται 20 ταινίες μικρού μήκους.

1907: Ο σερ Ρόμπερτ Μπάντεν – Πάουελ ιδρύει το κίνημα των προσκόπων και την πρώτη σχετική κατασκήνωση στο Μπράουνσκ Άιλαντ, στο Περλ Χάρμπορ.

1913: Η Αλβανία γίνεται αυτόνομο κράτος, μετά την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου στο Λονδίνο.

1938: Εξέγερση ξεσπά στα Χανιά εναντίον του καθεστώτος Ιωάννη Μεταξά. Θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα.

1958: Ιδρύεται επίσημα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ η NASA, με τον πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ να υπογράφει την Πράξη Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος.

1973: Η χούντα πραγματοποιεί δημοψήφισμα το οποίο καταργεί τη μοναρχία με ποσοστό 78,4%. Η Ελλάδα θεωρείται «προεδρική δημοκρατία», με πρόεδρο τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

1981: Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας -τότε- Κάρολος, παντρεύεται την 20χρονη πριγκίπισσα της Ουαλίας, λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, στο αββαείο του Γουέστμινστερ, στο Λονδίνο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ