Εκδήλωση του Δήμου Ανατολικής Μάνης για το Μανιάτικο μοιρολόι

Ειδική εκδήλωση, μετά την πρόσφατη εγγραφή του Μανιάτικου μοιρολογιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάςτης χώρας μας, διοργανώνει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του κλειστού γυμναστηρίου της Αρεόπολης.

Στην εκδήλωση, εκτός των χαιρετισμών και της ομιλίας του δήμαρχου Πέτρου Ανδρεάκου, θα γίνει και ειδική αναφορά στο μοιρολόι της Μάνης από ειδικούς επιστήμονες.

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σπάρτης και με άλλους πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους της περιοχής, είχαν φτιάξει ομάδα μελέτης με την επωνυμία “Πρωτοβουλία για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του Μανιάτικου Μοιρολογιού” και στο τέλος κατάφεραν να εντάξουν το ιδιαίτερο αυτό Μοιρολόι, στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η απόφαση για την εγγραφή ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού τον περασμένο Ιούλιο. Το Μανιάτικο μοιρολόι αναφέρεται τυπικά στην αυτοσχέδια θρηνητική μελοποιία, μέρος της Μανιάτικης θρηνητικής τελετουργίας (κλάμα), κυρίως από γυναίκες, γνωστές και ως μοιρολογίστρες. Με τα μοιρολόγια οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν τους νεκρούς τους και μεταδίδουν τη μαρτυρία τους και έξω από το κλάμα ως συλλογική προφορική ιστορία που αντέχει στον χρόνο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ