Η Μόσχα προειδοποιεί Δύση και Ουκρανία για “καταστροφικές συνέπειες” αν το Κίεβο κινηθεί κατά της Λευκορωσίας

Ολοένα και πιο «προκλητική» δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τη Δύση και την Ουκρανία για «καταστροφικές συνέπειες» αν το Κίεβο κινηθεί κατά του στενού συμμάχου της Ρωσίας, τη Λευκορωσία, καθιστώντας σαφές ότι θα επέμβει για να υπερασπιστεί μια χώρα στην οποία έχει αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα ανησυχεί για την, όπως τη χαρακτήρισε, ολοένα και πιο «προκλητική» δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείει ότι μπορεί να υπάρξουν απόπειρες κλιμάκωσης στην περιοχή.

Μέρες μετά την αιφνίδια διασυνοριακή επίθεση της Ουκρανίας στις 6 Αυγούστου στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο -πιστός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν– είπε, χωρίς να δώσει στοιχεία, ότι το Κίεβο μπορεί να σκέφτεται να επιτεθεί στη Λευκορωσία.

Αργότερα το Μινσκ, το οποίο έχει κατηγορήσει ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο του, ανακοίνωσε ότι αποστέλλει επιπλέον στρατεύματα στα σύνορά του με την Ουκρανία, αν και το Κίεβο σημείωσε ότι δεν διαπίστωσε μεγάλες αλλαγές στη μεθοριακή περιοχή.

«Λαμβάνουμε δεόντως υπόψη τις πληροφορίες που λάβαμε για την εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων των ουκρανικών δυνάμεων στην συνοριακή ζώνη», σημείωσε η Ζαχάροβα.

«Βλέπουμε αυτά τα γεγονότα και οι ίδιοι και είμαστε ενήμεροι για διαρκείς προσπάθειες από την ουκρανική πλευρά να χρησιμοποιήσει drones και να στείλει τρομοκράτες μέσα στη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα «δεν έχει ποτέ προβεί ούτε πρόκειται να προβεί σε οποιεσδήποτε εχθρικές ενέργειες κατά του λευκορωσικού λαού».

Σε σαφή αναφορά της στην ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ, η Ζαχάροβα σημείωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξε ότι είναι ικανός για, όπως τα χαρακτήρισε, «απερίσκεπτα βήματα», κατηγορώντας τον ότι συντόνισε τη δράση του με την Ουάσινγκτον ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

«Επομένως σύμφωνα με αυτήν τη λογική δεν αποκλείουμε την πιθανότητα αυτές οι καταστροφικές δυνάμεις να θέσουν σε κίνηση και να κλιμακώσουν την κατάσταση στην περιοχή», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία αποτελούν μέρος ενός «Ενωσιακού Κράτους» και έχουν αναλάβει να υπερασπίζονται από κοινού τα κοινά τους σύνορα, τόνισε επίσης η Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι κοινή περιφερειακή στρατιωτική ομάδα έχει αναπτυχθεί στη Λευκορωσία μαζί με ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα.

«Η πρακτική εφαρμογή οποιωνδήποτε σεναρίων είναι επιθετικά προς το Μινσκ θα έχει καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνον για την Ουκρανία, αλλά και για τους σπόνσορές της», κατέληξε.

Πηγή: https://www.amna.gr/

– Advertisement –

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ