Εθνική: Ξεκινά η τελευταία πράξη ενός προαναγγελθέντος οικονομικού εγκλήματος

Από τη Δευτέρα η διάθεση του 10% των μετοχών – Σε «πονηρούς» καιρούς η Εθνική γίνεται πολυμετοχική τράπεζα. Ο κίνδυνος μίας επιθετικής εξαγοράς.


Η τελευταία πράξη ενός προαναγγελθέντος οικονομικού εγκλήματος ξεκινά τη Δευτέρα, με τη διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, από το σύνολο του 18,3% που έχει απομείνει στο ελληνικό Δημόσιο.

Οι διαρροές από την κυβέρνηση και την Εθνική κάνουν λόγο για «μεγάλη επιτυχία», αφού οι πρόβλεψη είναι ότι η ζήτηση που θα εκδηλωθεί για τις μετοχές θα είναι δεκαπλάσια και θα σημειωθεί υπερκάλυψη της προσφοράς.

Υπολογίζεται ότι οι μετοχές που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο διαχειρίζεται τις μετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες, θα πουληθούν σε τιμή γύρω στα 7,8 ευρώ και θα αντληθούν περίπου 713 εκατ. ευρώ.

Όμως αυτή ακριβώς η υπερβάλλουσα ζήτηση γεννά πλειάδα ερωτημάτων σχετικά με τη σκοπιμότητα της πώλησης και τη χρονική στιγμή που αυτή πραγματοποιείται, και είναι ένας από τους λόγους που συνηγορούν στο ότι η πώληση γέρνει προς το συμφέρον των νέων μετόχων, παρά του Δημοσίου.

Οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να κάνουν ουρά για να αποκτήσουν μετοχές της Εθνικής σε αυτήν την τιμή, καθώς από όποια πλευρά και να δουν το θέμα, είναι ζήτημα χρόνου η μετοχή να ανέβει και μάλιστα αρκετά. Η τράπεζα παράγει κέρδη 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ έχει πλεονάζον κεφάλαιο πάνω από 1 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει εξαγορές, να μοιράσει περισσότερο μέρισμα ή να αγοράσει ίδιες μετοχές αυξάνοντας την αξία των μετόχων.

Και η προηγούμενη πώληση, του 22% των μετοχών του Δημοσίου, που έγινε τον Νοέμβριο του 2023 έναντι 1,06 δισ. ευρώ, έδειξε ότι εάν οι μετοχές είχαν κρατηθεί, το Δημόσιο θα κέρδιζε περίπου 500 εκατ. ευρώ παραπάνω σήμερα, λόγω της ανόδου της μετοχής και του μερίσματος που διανεμήθηκε (δείτε περισσότερα ΕΔΩ).

Η στρατηγική του Δημοσίου

Υπάρχει, όμως και ένα ευρύτερο θέμα που έχει να κάνει με τη στρατηγική του Δημοσίου.

Ποιος ο λόγος να πουλήσει άρον-άρον τη συμμετοχή του στην Εθνική Τράπεζα και μάλιστα χωρίς να έχει βρεθεί κάποιος στρατηγικός επενδυτής ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει μια κάποια εγγύηση; Μετά την πώληση του 10% η Εθνική θα είναι η πιο πολυμετοχική τράπεζα με την ελεύθερη διακύμανση να υπολογίζεται σε 95%.

Ο κίνδυνος σε μια τέτοια περίπτωση, είναι η τράπεζα να αποτελέσει στόχο επιθετικής εξαγοράς μέσω χρηματιστηρίου και να βρεθεί στον έλεγχο του οποιουδήποτε.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι θεωρητικό, αντιθέτως αυτή τη στιγμή στη Γερμανία εξελίσσεται απόπειρα επιθετικής εξαγοράς της γερμανικής Commerzbank από την ιταλική Unicredit, η οποία σημειωτέον απέκτησε και το 9% της Alpha Bank, όταν το ΤΧΣ το πούλησε πέρσι τον Νοέμβριο.

Η ιταλική απόπειρα εξαγοράς, η οποία ήταν σε γνώση της Τζόρτζια Μελόνι και προφανώς απηχεί έναν ευρύτερο οικονομικό σχεδιασμό της ιταλικής κυβέρνησης, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία από πολιτικούς, επιχειρηματικούς φορείς αλλά και από τα συνδικάτα, αφού η Commerzbank είναι βασικός χρηματοδότης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη, αλλά και ο κόσμος όλος επιστρέφει σε μια περίοδο οικονομικού εθνικισμού όπου κάθε χώρα κοιτάζει να διαφυλάξει τα δικά της συμφέροντα πριν οτιδήποτε άλλο.

Προφανώς, οι Ιταλοί το έχουν καταλάβει και προσαρμόζονται.

Στην Ελλάδα, εάν αύριο η Unicredit ή οποιασδήποτε άλλος θελήσει να πάρει τον έλεγχο της Εθνικής, ποιος θα την σταματήσει; Και τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει σε μια τέτοια περίπτωση το 9% της Εθνικής που κατέχουν οι Ιταλοί;

Στο παρελθόν, προ χρηματοπιστωτικής κρίσης, το σενάριο συγχώνευσης Εθνικής με την Alpha Bank είχε έρθει πολλές φορές στο προσκήνιο, καθώς ήταν πάντα στο μυαλό των αειμνήστων Θεόδωρου Καρατζά και Γιάννη Κωστόπουλου -οι οποίοι εκτός από ικανοί τραπεζίτες ήταν και άνθρωποι με εθνική συνείδηση- ως μια κίνηση που θα δημιουργούσε έναν «εθνικό πρωταθλητή» που θα μπορούσε να παίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να στηρίξει και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Μετά ήρθε η κρίση και τα προκεχωρημένα φυλάκια που είχαν χτίσει οι ελληνικές τράπεζες αλλά και άλλες επιχειρήσεις στα Βαλκάνια κατέρρευσαν και ξεπουλήθηκαν υπό την πίεση της τρόικας.

Το ελληνικό Δημόσιο, από 44% που είχε στην Εθνική τράπεζα θα βρεθεί από την επόμενη εβδομάδα με το 8,3%, το οποίο και αυτό θα ξεπουληθεί στη συνέχεια ή μπορεί να εξαγοραστεί από την ίδια την Εθνική για να ανεβάσει την αξία της μετοχής.

Είναι άστοχη, άκαιρη αλλά και εθνικά επικίνδυνη η παράδοση της Εθνικής Τράπεζας στις δυνάμεις της αγοράς στη σημερινή συγκυρία.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

– Advertisement –

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ