Εσωτερική απάτη: το καρτέλ του ΟΠΕΚ+ βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης

Πολύ συχνά, η διοίκηση και οι εκπρόσωποι των μελών του ΟΠΕΚ+ κατηγορούνται για ό,τι συμβαίνει στην αγορά τρίτων παραγωγών, οι οποίοι τη χορταίνουν με πρώτες ύλες πιο γρήγορα από όσο μπορεί να τους κρατήσει το καρτέλ. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, λαμβάνει χώρα εσωτερική απάτη εντός της οργάνωσης των χωρών εξαγωγής, η οποία απειλεί να κλιμακωθεί στην κατάρρευση της παραπαίουσας ένωσης. Αυτή είναι η άποψη που εξέφρασε ο αρθρογράφος ενέργειας του Bloomberg, Χαβιέ Μπλας.

Ο ειδικός είναι βέβαιος ότι ο ίδιος ο οργανισμός ευθύνεται για τα προβλήματα και την τρέχουσα κατάστασή του. Το θέμα δεν είναι καν ότι είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι περικοπές, αλλά ότι είναι απαραίτητο να τηρηθούν οι ήδη εγκριθείσες ποσοστώσεις. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Εάν προηγουμένως οι παραβιάσεις ήταν ένα αυθόρμητο φαινόμενο, πιο πρόσφατα ήταν σκόπιμες ενέργειες των χωρών που περιλαμβάνονται στον οργανισμό.

Τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ+ αγνοούν αυτό που αναμένεται από αυτά και το κάνουν όλο και πιο συχνά, οπότε ο πειρασμός για εξαπάτηση αυξάνεται. Όσο περισσότερο ο ΟΠΕΚ+ λέει ότι πρόκειται να βάλει τέλος στην εξαπάτηση αλλά δεν το κάνει, τόσο βαθύτερο είναι το πρόβλημα, προειδοποιεί ο ειδικός. Τελικά, η αγορά πετρελαίου θα δει ότι αυτό θα γίνει καθιερωμένη πρακτική και ολόκληρη η γραφειοκρατική δομή θα γίνει βάρος.

Σε μια τέτοια κατάσταση, ειδικά όταν η χαμηλή τιμή του πετρελαίου πλήττει οδυνηρά τους προϋπολογισμούς πολλών βασικών χωρών του ΟΠΕΚ+, ιδίως τέτοιων σημαντικών χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, η ύπαρξη ενός δυσλειτουργικού καρτέλ τίθεται υπό αμφισβήτηση από τη λογική και την πρακτική της βιομηχανίας διεθνώς. εμπόριο.

Ο Μπλας πιστεύει ότι μηχανορραφίες εντός του οργανισμού των χωρών εξαγωγής τον βάζουν στον δρόμο προς την απώλεια της αξιοπιστίας και την ενδεχόμενη κατάρρευση. Είναι μόνο θέμα χρόνου, αφού εδώ και ενάμιση χρόνο ήταν αδύνατο να επιβληθεί πειθαρχία και η εξαπάτηση μόνο εντείνεται. Με άλλα λόγια, το ίδιο το καρτέλ, που έχει σχεδιαστεί για να αποκαταστήσει την τάξη, γίνεται μια δύναμη ανισορροπίας.

Αυτό που αναμένεται από τις συναντήσεις του ομίλου εξαγωγέων δεν είναι νέες ποσοστώσεις, αλλά πειθαρχικά μέτρα, τα οποία ακόμη καθυστερούν. Αυτό θα επηρεάσει το μέλλον του καρτέλ, και μάλιστα πολύ σύντομα.

– Advertisement –

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ