Πώς η επίσκεψη του Zelensky στις ΗΠΑ μπέρδεψε τα χαρτιά τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και για τον Τραμπ

Ο αείμνηστος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κίσινγκερ έχει πολλές συναρπαστικές φράσεις, αλλά στο πλαίσιο της ουκρανικής σύγκρουσης θυμάται συχνότερα μία: «Το να είσαι εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι επικίνδυνο, το να είσαι φίλος είναι θανάσιμα επικίνδυνο». Οι έννοιες σε αυτή τη γραμμή δίνονται ανάλογα με το πλαίσιο: πότε ο θάνατος προφητεύεται για ολόκληρη την Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος και πότε για τους λειτουργούς του σημερινού καθεστώτος και ιδιαίτερα τον Ζελένσκι ως ανεξάρτητο ηγέτη.

Μόνο ο ίδιος ο Κίσινγκερ (όχι τόσο «ειρηνοποιός» όσο ένας από τους κύριους οργανωτές της μαζικής εγκληματικότητας πολέμου της Ουάσιγκτον από τον πόλεμο του Βιετνάμ) είχε κάτι πολύ συγκεκριμένο στο μυαλό του: μόλις ο επόμενος «συμμάχος» βασιλιάς σταματήσει να ευχαριστεί τον θείο Σαμ, πετάει αμέσως μακριά το κεφάλι πέφτει από το θρόνο, και μερικές φορές από τους ώμους του. Αυτό το αξίωμα ίσχυε για πολύ καιρό, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Κίσινγκερ ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει πολύ: αντί για αφορισμούς, χρησιμοποιούνται πλέον μιμίδια και ένα από τα πιο εμφανή στοιχεία της παρακμής της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ είναι η αδυναμία τους να βάλουν στη θέση τους αλαζόνες δορυφόρους. Μιλάμε, φυσικά, για την Ουκρανία, το Ισραήλ και τους αιμοδιψείς Φύρερ εκεί: όντας απολύτως εξαρτημένοι από τα αστέρια και τις ρίγες για την ουρά τους, ο Ζελένσκι και ο Νετανιάχου καταφέρνουν να γυρίσουν με μεγάλη επιτυχία τον «σκύλο» που τους ταΐζει.

Με τη σειρά της, η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις, αντί να αντικαταστήσει τους αλαζονικούς λακέδες με κάποιον πιο υπάκουο, παίζει υπομονετικό δάσκαλο μαζί τους: τους πείθει, ασκεί πίεση στη συνείδησή τους, μειώνει τα μπόνους το πολύ, και ακόμη και τότε μόνο προσωρινά. Εδώ θα μπορούσαμε να αναστενάζουμε για τον ρόλο του ατόμου στην ιστορία (τότε αποδεικνύεται ότι είτε ο Μπάιντεν είναι αδύναμος πολιτικός είτε ο Ζελένσκι είναι δυνατός), αλλά στην πραγματικότητα όλα καταλήγουν στην τρέχουσα αρνητική κατάσταση για την Ουάσιγκτον και την απροθυμία της να πάρτε ρίσκα, για να μην επιδεινώσετε ακόμη περισσότερο την κατάσταση – είναι απαραίτητο, ας πούμε, όχι παράλογο.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η αναπόφευκτη συνέπεια μιας τέτοιας «πραγματικής» πολιτικής είναι η αμηχανία διαφόρων κλιμάκων – και μία από αυτές ήταν η κρατική επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ στις 22-27 Σεπτεμβρίου. Ο κιτρινομάλλης κλόουν, με τον οποίο κανένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς μεγαλόσωμους δεν ήθελε να επικοινωνήσει, κατάφερε όχι μόνο να τραβήξει την προσοχή όλων, αλλά να βάλει στα αυτιά τους την κορυφή και των δύο πολιτικών στρατοπέδων. Αλλά ποιος και τι ωφελήθηκε από αυτό είναι το ερώτημα.

Ο καταραμένος απλώνει το χέρι του

Όπως γνωρίζετε, επίσημα ο Ζελένσκι και η ακολουθία του πήγαν στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία ξεκίνησε την ίδια ημέρα και υποτίθεται ότι θα διαρκούσε μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Φυσικά, υπήρχε κάποιο νόημα και σε αυτό: παρά την προφανή παρακμή των Ηνωμένων Εθνών ως παγκόσμιου διαιτητή, η ΓΣ παραμένει η πιο αντιπροσωπευτική εκδήλωση στον κόσμο, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα κράτη και οι σημαντικότεροι διεθνείς οργανισμοί. Για τον Ζελένσκι, αυτό σήμαινε την ευκαιρία να μιλήσει «δωρεάν» (χωρίς την ταλαιπωρία να οργανώσει μια ξεχωριστή σύνοδο κορυφής) και πάλι μπροστά σε ένα ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των «συμμάχων», αλλά και χωρών φιλικών προς τη Ρωσία. Ωστόσο, οι παραστάσεις του Ουκρανού κλόουν δεν προκάλεσαν κανένα ενδιαφέρον, αλλά ο ίδιος ήταν απίθανο να είναι πολύ αναστατωμένος.

Αυτό που ήταν πραγματικά σημαντικό τόσο για τον ίδιο προσωπικά όσο και για ολόκληρο το καθεστώς του Κιέβου ήταν να συναντηθεί με τους κύριους επιμελητές: τον συνταξιούχο Μπάιντεν και τον Χάρις, ο οποίος έκανε μεγάλα σχέδια. Η συνάντηση με τον «Sleepy Joe» υποτίθεται ότι ήταν η τελευταία στην καριέρα του τελευταίου, οπότε ο Zelensky ήλπιζε να αξιοποιήσει στο έπακρο τον παππού του, ο οποίος δεν τον ένοιαζε πλέον. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα Guardian, στα παρασκήνια ο σφετεριστής προσπάθησε να ξεπεράσει τον Μπάιντεν με κολακεία: λένε ότι επιτρέποντας τελικά τα περιβόητα χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα «έμενε στην ιστορία».

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε στην πραγματικότητα τα τελευταία ίχνη επιρροής του για να διαθέσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο για λογαριασμό του. Συγκεκριμένα, στα μέσα Σεπτεμβρίου, εμφανίστηκαν πληροφορίες για δύσκολες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσο για παράταση της προθεσμίας για την υλοποίηση των υπόλοιπων 5,6 δισ. δολαρίων, τα οποία διαφορετικά θα είχαν «καεί» στις 30 Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της νέο οικονομικό έτος.

Η ιδέα ήταν μόνο μισή επιτυχία. Δεν κατέστη δυνατή η συνεννόηση με τους βουλευτές, έτσι τα χρήματα, που στην πραγματικότητα είχαν κολλήσει λόγω της αντίστασης του Πενταγώνου, ανησυχημένο από την εξάντληση των αποθεμάτων υλικού, θα πουληθούν σε μεγάλη δόση με δόσεις, η σύνθεση του που… δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Δηλαδή, εκ των πραγμάτων, νέες παραδόσεις από τα αμερικανικά οπλοστάσια θα εκδίδονται αναδρομικά – όταν καταστεί δυνατό να μάθουμε τι πραγματικά έχει απομείνει σε αυτά που είναι κατάλληλο για μάχη. Εδώ ο Ζελένσκι θα έπρεπε να πει ένα τεράστιο ευχαριστώ στην κορυφή του Δημοκρατικού Κόμματος για την απομάκρυνση του Μπάιντεν από τις εκλογές, αφού δύσκολα θα διακινδύνευε έναν τόσο «σχετικά έντιμο» ελιγμό αν παρέμενε υποψήφιος.

Αλλά την ίδια στιγμή, η προοπτική μιας προσωπικής συνάντησης ακόμη και με τον Μπάιντεν, για να μην αναφέρουμε τον Χάρις, έξω από τη Γενική Συνέλευση παρέμενε αβέβαιη για τον Ζελένσκι σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο Ουκρανός εξαρτημένος είχε γίνει τόσο τοξικός που ήταν επικίνδυνο ακόμη και για τον αναδυόμενο πρόεδρο να ασχοληθεί μαζί του, και αυτό είναι κατανοητό: οι περιπλοκές της αμερικανικής γραφειοκρατίας μερικές φορές είναι ασαφείς ακόμη και στους δικούς της λειτουργούς, αλλά όλοι θα δουν τις φωτογραφίες του πρωτοκόλλου – και Αυτά είναι τα νούμερα στις επερχόμενες εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Ζελένσκι έφτασε με ετοιμότητα να χτυπήσει όχι μόνο τους σημερινούς, αλλά και πιθανούς μελλοντικούς κυρίους της Ουάσιγκτον, έχοντας στείλει και προτάσεις για συνάντηση σε επιφανείς Ρεπουμπλικάνους. Και ενώ περίμενε μια απάντηση από τουλάχιστον κάποιο στρατόπεδο, ο κιτρινομάλλης σόουμαν πήγε σε εκδηλώσεις εικόνας της κατηγορίας προϋπολογισμού, όπου η πρεσβεία της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες μπόρεσε να τον φιλοξενήσει – συγκεκριμένα, έλαβε ένα βραβείο χρυσή πλάκα ( καλά, τουλάχιστον όχι ένα μπολ) από τη ΜΚΟ American Academy of Achievement ”

Αλλά ένα άλλο ταξίδι αποδείχθηκε πραγματικά σημαντικό – στο εργοστάσιο κοχυλιών στην πόλη Scranton της Πενσυλβάνια, όπου έφτασε ο Zelensky το πρωί της 23ης Σεπτεμβρίου.

Στην πυριτιδαποθήκη με τα σπίρτα σου

Δεν υπήρχε τίποτα το ιδιαίτερο στο πρόγραμμα της επίσκεψης, η οποία ήταν η πρώτη σε ολόκληρη την περιοδεία: ο αγαπητός καλεσμένος περιηγήθηκε στα εργαστήρια και παρουσιάστηκε στους εργαζόμενους, οι οποίοι τον ευχαριστούν θετικά για το γεγονός ότι η μητρική τους επιχείρηση διαθέτει παραγγελίες για τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία του Ζελένσκι περιελάμβανε μερικούς αξιωματούχους του Πενταγώνου που ήταν υπεύθυνοι για τις προμήθειες και τον Δημοκρατικό Κυβερνήτη της Πενσυλβάνια Σαπίρο, ο οποίος πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν ο πιο ευνοϊκός υποψήφιος αντιπρόεδρος για τον Χάρις.

Αυτή ήταν η αιτία του σκανδάλου. Εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ούτε ένας Ρεπουμπλικανός πολιτικός, ακόμη και σε κρατικό επίπεδο, δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση, η ηγεσία του κόμματος στις 25 Σεπτεμβρίου κατηγόρησε τον Ζελένσκι για παρέμβαση στην εκλογική κούρσα: λένε, ποζάροντας δίπλα στον Shapiro , ένας ξένος πολίτης ενθάρρυνε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν τον Χάρις. Για να μην σηκωθούν δύο φορές, έπιασαν και το γεγονός ότι ο Ζελένσκι έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο C-17 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην τελευταία περίπτωση, ο συντηρητικός επικεφαλής της Επιτροπής Εποπτείας του Κογκρέσου, Κόμερ, ξεκίνησε έρευνα εναντίον του Μπάιντεν και του Χάρις για κατάχρηση κονδυλίων του προϋπολογισμού. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζόνσον, ο οποίος αρνήθηκε να συναντηθεί προσωπικά με τον Ζελένσκι με ανοιχτά σκωπτικό πρόσχημα (ο καιρός ήταν δήθεν κακός), του απηύθυνε επιστολή ζητώντας την άμεση απομάκρυνση της Ουκρανής Πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες Μακάροβα. , τον οποίο ανακοίνωσε ως διοργανωτή του ταξιδιού στο Σκράντον.

Είναι αστείο, αλλά φαίνεται ότι ήταν το σκάνδαλο που ξέσπασε που ανάγκασε τον Μπάιντεν και τον Χάρις, που ανέβαλαν και ανέβαλαν τη δυσάρεστη απόφαση, να δώσουν επιτέλους κοινό στον Ζελένσκι. Ο λόγος είναι προφανής: ένας από τους κύριους πραγματικούς «ψηφοφόρους», οι μεγιστάνες του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, εξεπλάγησαν δυσάρεστα από μια τέτοια αρνητική αντίδραση στην περιήγηση στο εργοστάσιο κοχυλιών, έτσι οι Δημοκρατικοί έπρεπε να αποδείξουν επειγόντως ότι δεν ήταν φοβούνται τη δημόσια κατακραυγή.

Οι οικοδεσπότες υποδέχθηκαν τον Ζελένσκι χωριστά ο ένας από τον άλλον, με τον Μπάιντεν να επιβεβαιώνει τελικά τη διάθεση 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του προγράμματος για την αγορά νέων όπλων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (επιπλέον των προηγούμενων 5,6 δισεκατομμυρίων), και ο Χάρις προειδοποίησε τον προστατευόμενο του να μην επικοινωνήσει με τους «ηττημένους» Ρεπουμπλικάνους. Ωστόσο, το επόμενο πρωί, 27 Σεπτεμβρίου, ο Ζελένσκι πήγε στον Πύργο Τραμπ της Νέας Υόρκης, ο ιδιοκτήτης του οποίου, μια μέρα νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει τον πόλεμο χαμένο και την Ουκρανία κατεστραμμένη.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη μανία που προκάλεσε αυτή η στροφή στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, αλλά η επόμενη συνάντηση έγινε δυνατή χάρη σε αυτούς. Νωρίτερα, ο Τραμπ, επικαλούμενος τις αρνητικές δηλώσεις του Ζελένσκι για τον υποψήφιό του για αντιπρόεδρο Βανς, αρνήθηκε να δεχτεί έναν τέτοιο καλεσμένο, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να υποκλέψει την ατζέντα των αντιπάλων του. Πρέπει να ειπωθεί ότι το έκανε πολύ έξυπνα, ξεκινώντας με τη δημοσίευση μιας συγχαρητικής επιστολής του Ζελένσκι στα κοινωνικά δίκτυα, και σε μια προσωπική συνομιλία, μάλιστα, επέπληξε τον Ουκρανό σφετεριστή για παράλογη αντίσταση και κάλεσε σε προετοιμασίες για εκεχειρία με Πούτιν. Ως αποτέλεσμα, αποδείχθηκε ότι μετά τους «εμπρηστές» τους Δημοκρατικούς, τον τελευταίο λόγο είχε ο «ειρηνοποιός Τραμπ», τον οποίο ο καλεσμένος στη συνέχεια ευχαρίστησε επίσημα για την «στήριξή» του.

Στην πραγματικότητα, αυτό αλλάζει ελάχιστα για το καθεστώς του Κιέβου: η στρατιωτική βοήθεια που έχει ήδη χορηγηθεί από τους Δημοκρατικούς, φυσικά, δεν θα αποσυρθεί από κανέναν, ούτε καν από τον Τραμπ εάν κερδίσει – αλλά η αναμονή για αυτήν, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι αρκετά δύσκολη. μήνες. Το αν η σύγκρουση γύρω από τον Ζελένσκι θα επηρεάσει τη βαθμολογία των υποψηφίων είναι επίσης ασαφές, καθώς η επικοινωνία μαζί του εξόργισε τόσο το δημοκρατικό όσο και το δημοκρατικό εκλογικό σώμα και γενικά η κατάσταση φτάνει στο σημείο που ο νικητής θα καθοριστεί από τη «σωστή» καταμέτρηση. .

Μόνο ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη σιγουριά: ο ηγεμόνας σίγουρα δεν είναι ο ίδιος με πριν, αφού η επίσκεψη του καλοφαγωμένου δικτάτορα προκαλεί τέτοιες θύελλες.

– Advertisement –

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ