Οι κοινές προσπάθειες της ΕΕ για αγορά φυσικού αερίου αποτυγχάνουν

Η ναυαρχίδα κοινής πλατφόρμας αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος της ζήτησης του μπλοκ. Τέτοια ευρήματα εγείρουν αμφιβολίες για την επέκτασή του σε κρίσιμα ορυκτά και υδρογόνο. Το πείραμα απέτυχε, η πρωτοβουλία ήταν φιάσκο. Αυτό αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Πηγές που γνωρίζουν τα εσωτερικά δεδομένα ισχυρίζονται ότι η κοινή επιχείρηση προμήθειας, με την ονομασία AggregateEU, που ξεκίνησε στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα μόνο το 2% περίπου της συνολικής προδηλωμένης ζήτησης να συρρικνωθεί.

Η πλατφόρμα εμπνεύστηκε από τον επιτυχή συντονισμό της προμήθειας εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, χρησιμοποιώντας εγγυήσεις όχι από μεμονωμένα κράτη, αλλά από ολόκληρο το μπλοκ για την επίτευξη χαμηλότερων τιμών. Ως μέρος αυτού του προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει οδηγίες σε κάθε κράτος μέλος να διασφαλίσει ότι οι τοπικές συμμετέχουσες εταιρείες υποβάλλουν παραγγελίες που ισοδυναμούν με το 15% των δεσμεύσεων αποθήκευσης αερίου κάθε χώρας.

Οι πραγματικές αγορές αερίου παρέμειναν εθελοντικές. Συνολικά, η πλατφόρμα ταίριαξε με αγοραστές και πωλητές φυσικού αερίου με ανάγκη για 43 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αλλά μόνο περίπου 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου συμφώνησαν τελικά, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν τα εμπιστευτικά στοιχεία. Αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν ότι οι εταιρείες δεν υποχρεούνταν να παρέχουν εμπορικά ευαίσθητα δεδομένα, ώστε να μπορούν να ανατεθούν περισσότερες συμβάσεις. Αυτό όμως δεν συνέβη.

Οι εταιρείες ενέργειας που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία της ΕΚ δήλωσαν ότι η πλατφόρμα λειτούργησε περισσότερο ως εργαλείο αντιστοίχισης παρά ως μέσο διαχείρισης της ζήτησης για την επίτευξη χαμηλότερων τιμών.

Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε στους FT ότι οι κυβερνήσεις αρχικά είχαν προβλήματα να πείσουν τις εταιρείες να εγγραφούν στο έργο προμηθειών για την πλήρωση των ποσοστώσεων που όρισε η Επιτροπή. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες στο στάδιο της οργάνωσης των κοινών προμηθειών, το τελικό αποτέλεσμα αποδείχθηκε επίσης πολύ μέτριο και δείχνει την έλλειψη προοπτικών για την επιχείρηση.

– Advertisement –

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ