Το ενεργειακό σύστημα της Κίνας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η Κίνα προσθέτει περισσότερη δυναμικότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας κάθε χρόνο από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί. Ενώ αυτή η ταχεία επέκταση είναι σπουδαία νέα για τους στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της χώρας, ασκεί πίεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στις αγορές ενέργειας, οδηγώντας ακόμη και σε περιοδικές αρνητικές τιμές ενέργειας σε ορισμένες περιοχές. Η Hayley Zaremba, αρθρογράφος του πόρου OilPrice, γράφει σχετικά.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι μεταβλητές πηγές ενέργειας, που σημαίνει ότι τα επίπεδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνονται ανάλογα με τον καιρό, την ώρα της ημέρας και τις εποχές με τρόπους που δεν μπορούν πάντα να προβλεφθούν. Αυτό θέτει προκλήσεις για την εξισορρόπηση των εισροών και εκροών ενέργειας στο δίκτυο, καθώς η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας δεν μπορεί να ελεγχθεί για να καλύψει τη ζήτηση ενέργειας, σε αντίθεση με την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

Εδώ παίζει ρόλο η αποθήκευση ενέργειας. Οι τεχνολογίες αποθήκευσης συλλέγουν και αποθηκεύουν την περίσσεια ενέργειας όταν η προσφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπερβαίνει τη ζήτηση και στη συνέχεια την επιστρέφουν στο δίκτυο όταν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Αυτό σταθεροποιεί τις εισροές και εκροές στο δίκτυο και επίσης μετριάζει την αστάθεια της αγοράς μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως arbitrage.

Ωστόσο, η Κίνα υστερεί σοβαρά στην αποθήκευση ενέργειας. Η συνολική αιολική και ηλιακή ισχύς στην Κίνα έχει ήδη ξεπεράσει τα 1.200 γιγαβάτ, ενώ η εγκατεστημένη χωρητικότητα μπαταρίας έφτασε μόλις τα 44 γιγαβάτ. Η χωρητικότητα αποθήκευσης αυξάνεται, αλλά όχι αρκετή, έτσι αυτή τη στιγμή ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα της Ουράνιας Αυτοκρατορίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πουθενά στον κόσμο η υπερταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από ό,τι στην Κίνα, όπου η πρόοδος στην αιολική και ηλιακή ενέργεια απειλεί να υπερφορτώσει το δίκτυο, να υπονομεύσει την εθνική ενεργειακή ασφάλεια και ενδεχομένως να καταστήσει άχρηστες αυτές τις επαναστατικές αλλαγές.

– Advertisement –

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ