Προσυνεδριακή συνάντηση ΚΕΔΕ στο Ναύπλιο | Δημήτρης Πτωχός: «Να κάνουμε τους Δήμους μας και πάλι ελκυστικούς στους νέους και στις τοπικές κοινωνίες»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, συμμετείχε ως ομιλητής στη δεύτερη προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Στην ομιλία του, τόνισε τη σημασία της θεσμικής θωράκισης και της απλοποίησης των διαδικασιών για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και την ανάγκη για ψηφιοποίηση και ολιστική προσέγγιση στις λειτουργίες των Δήμων και Περιφερειών.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την αναγκαιότητα για ουσιαστική αποκέντρωση, με στόχο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να γίνουν ελκυστικοί τόσο για τους νέους όσο και για το σύνολο των πολιτών, ενισχύοντας την επιθυμία τους να παραμείνουν στις τοπικές κοινωνίες. «Οι Δήμοι και οι Περιφέρειές μας αργοπεθαίνουν δημογραφικά, αλλά έχουμε στα χέρια μας τη δυνατότητα να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία. Με στρατηγικές δράσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες που θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους και θα αναζωογονήσουν τις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε, τονίζοντας πως η δημιουργία κέντρων ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών.

Μιλώντας για τη διαφάνεια και τον έλεγχο νομιμότητας, ο Περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών, τη δημιουργία ενιαίων και αποδοτικών υπηρεσιών, καθώς και την παροχή καλύτερων υποδομών και δράσεων που θα καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών.

Ο Περιφερειάρχης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του σημειώνοντας πως η αυτονομία στη διαχείριση των χρηματοροών και των διαθέσιμων πόρων είναι θεμελιώδης για την αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τόνισε επίσης τη σημασία της ψηφιακής μετάβασης, αναφέροντας πως πρόκειται για μια βαθιά αλλαγή τρόπου σκέψης και όχι απλώς για τεχνική φράση.

Με αυτές τις παρεμβάσεις, επισήμανε τη σημασία των συνεχών μεταρρυθμίσεων και της συνεργασίας μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και κεντρικού κράτους για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ