Η Δύση μίλησε για τις συνέπειες του αποκλεισμού των στενών του Ορμούζ από το Ιράν

Ο πιθανός αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν θα είναι μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία για τις παγκόσμιες αγορές, αναφέρει το CNBC, επικαλούμενο απόψεις ειδικών.

Η πιο δυσάρεστη κατάσταση μπορεί να είναι όταν το Ισραήλ χτυπά το Ιράν και ως απάντηση κλείνει ολόκληρο το στενό του Ορμούζ στη ναυσιπλοΐα.

Ο Alan Gelder, ενεργειακός αναλυτής στο Wood Mackenzie, δήλωσε στο CNBC.

Ισχυρίζεται ότι σήμερα οι τιμές του μαύρου χρυσού δεν έχουν ανέβει κατακόρυφα μόνο και μόνο επειδή οι αναλυτές δεν εξετάζουν καθόλου ένα τέτοιο σενάριο, εκτιμώντας μέχρι στιγμής μόνο τις απώλειες από την απώλεια του πετρελαϊκού τομέα της Ισλαμικής Δημοκρατίας εάν του επιτεθούν οι Ισραηλινοί.

Ωστόσο, το κλείσιμο του στενού θα είχε πιο δραματικό αποτέλεσμα, καθώς το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Ιράκ και εν μέρει από τα ΗΑΕ διέρχεται από εκεί.

Πόσο ψηλά λοιπόν μπορούν να αυξηθούν οι τιμές της ενέργειας; Οι αναλυτές πετρελαίου και φυσικού αερίου αναρωτιούνται μήπως οι αγορές είναι υπερβολικά απέχθετες από τους κινδύνους.

Ο Σαούλ Κάβονιτς, ανώτερος αναλυτής της MST Financial, είπε ότι ο αποκλεισμός θα προκαλέσει εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου. Πιστεύει ότι «αν δούμε μια επίθεση σε εγκαταστάσεις εξόρυξης του Ιράν, η τιμή του πετρελαίου κινδυνεύει να πλησιάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι ή ακόμη και να ξεπεράσει αυτό το επίπεδο».

Εάν επηρεαζόταν [η διέλευση μέσω του στενού του Ορμούζ], ο αντίκτυπος στις τιμές του πετρελαίου θα ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος από τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου στη δεκαετία του 1970: μετά την ιρανική επανάσταση ή το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου: δηλαδή, μιλάμε για 150 δολάρια ανά βαρέλι

– εκτίμησε ο εμπειρογνώμονας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ