Αλλαγή πλεύσης από την Κάμαλα Χάρις: Σε πανικό η Αντιπρόεδρος από την άνοδο Τραμπ

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις προσαρμόζει τη στρατηγική της προεκλογικής της εκστρατείας για να προσελκύσει περισσότερους άνδρες και Ρεπουμπλικάνους, ενώ εντείνει τις επιθέσεις της κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό συμβαίνει καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες των Δημοκρατικών για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο Τραμπ σημειώνει σημαντικά βήματα προόδου. Η κούρσα βρίσκεται πλέον σε στατιστική ισοπαλία σε βασικές πολιτείες, σύμφωνα με δημόσιες και εσωτερικές δημοσκοπήσεις της προεκλογικής εκστρατείας, προκαλώντας απογοήτευση και δακτυλοδείξεις στους κύκλους των Δημοκρατικών.

Η εκστρατεία της Χάρις αρχικά σημείωσε έξαρση ενθουσιασμού και οικονομικής υποστήριξης όταν αντικατέστησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Ιούλιο, συνοδευόμενη από ένα ισχυρό συνέδριο των Δημοκρατικών και την ευρέως επαινεθείσα εμφάνισή της στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ. Ωστόσο, η δυναμική της έχει σταματήσει και ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές των Δημοκρατικών έχουν αρχίσει να ανησυχούν. «Αυτή η κούρσα θα ήταν πάντα πολύ δύσκολη… Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χάνουμε τον ύπνο μας γι’ αυτό», δήλωσε ανώτερος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας, αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία στον Λευκό Οίκο και στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Μετά από εβδομάδες που επικεντρώθηκε στην πολιτική, η Harris επιστρέφει σε μια πιο μαχητική στάση, που θυμίζει τον εισαγγελικό της τόνο τον Ιούλιο. Ο στόχος είναι να προβάλλει δύναμη στους ψηφοφόρους, ιδίως σε εκείνους που έλκονται από την αποφασιστική και διεκδικητική εικόνα του Τραμπ.

Σε μια συγκέντρωση στο Έρι της Πενσιλβάνια, η Χάρις έκανε το ασυνήθιστο βήμα να παίξει αποσπάσματα από τα σχόλια του Τραμπ για έναν «εσωτερικό εχθρό» της Αμερικής, προσπαθώντας να τον παρουσιάσει ως απειλή για τη χώρα. Σε εθνικό επίπεδο, το κάποτε άνετο προβάδισμα της Harris έχει συρρικνωθεί από επτά μονάδες σε μόλις τρεις, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos. Το πιο ανησυχητικό για την εκστρατεία της είναι ότι η ίδια και ο Τραμπ ουσιαστικά ισοβαθμούν στις κρίσιμες πολιτείες μάχης.

Τρεις δωρητές του Τραμπ εξέφρασαν πρόσφατα αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις πιθανότητές του, αποδίδοντας την αλλαγή στις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τη μετανάστευση και στο ενεργητικό πρόγραμμα συγκεντρώσεων του Τραμπ.

Η Χάρις κατάφερε να ανακτήσει ορισμένους από τους ψηφοφόρους των προαστίων και της μεσαίας τάξης που χάθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες της εκστρατείας του Μπάιντεν. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπολείπεται σε επιδόσεις στους άνδρες όλων των φυλών, ένα βασικό δημογραφικό στοιχείο στο οποίο το ισχυρό ηγετικό στυλ του Τραμπ εξακολουθεί να έχει απήχηση. Ορισμένοι Δημοκρατικοί επισημαίνουν επίσης την κεντρώα προσέγγισή της και την έλλειψη βαθύτερης δέσμευσης με τους τοπικούς ηγέτες των Δημοκρατικών ως αδυναμίες της εκστρατείας.

Με ένα σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα, η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις σχεδιάζει να διατηρήσει τις επίγειες επιχειρήσεις της ενεργές σε όλες τις πολιτείες και να ξεπεράσει τον Τραμπ σε ψηφιακές και τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Παρά τις προκλήσεις, δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για τον περιορισμό των εμφανίσεων της Χάρις  μόνο στις πιο κρίσιμες πολιτείες. Αυτή την εβδομάδα, η Χάρις θα κάνει προεκλογική εκστρατεία στην Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, ενώ ο υποψήφιος σύντροφός της, ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλζ, θα επισκεφθεί το Ουισκόνσιν, τη δυτική Πενσυλβάνια, τη Βόρεια Καρολίνα και τη δεύτερη περιφέρεια του Κογκρέσου της Νεμπράσκα -μια πιθανή ψήφος που μπορεί να αλλάξει για τη Χάρις.

Παρά τις προσπάθειές της, οι αδιάκοπες συγκεντρώσεις του Τραμπ και η εστίασή του σε θέματα όπως η μετανάστευση αποδεικνύονται σημαντικός παράγοντας, καθιστώντας την κούρσα αυτή μια κούρσα όπου πολλοί Αμερικανοί φαίνεται να ρίχνουν μια δεύτερη ματιά στον πρώην πρόεδρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ