Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 – 05:00 -Για ποιους λόγους επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι

Πέντε ημέρες μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown ανακοινώθηκαν επιπλέον περιορισμοί, που αφορούν στις βραδινές μετακινήσεις των πολιτών και στην ενίσχυση της τηλεργασίας, στο πλαίσιο της ανάσχεσης του πολύ επιθετικού και φονικού επιδημικού κύματος.

Στις χθεσινές έκτακτες ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, που βάζουν τέλος στις μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί καθώς διαπιστώθηκε κατάχρηση του κωδικού «6» της σωματικής άσκησης, δεν αποκλείεται να προστεθούν νέες τις επόμενες ημέρες.

Τελευταίο «χαρτί» του απαγορευτικού είναι να κλείσουν τα Νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία που μένουν ανοιχτά, εάν συνεχίσουν τα νούμερα να μη δίνουν αισιόδοξα σημάδια. Χθες, νέο «ρεκόρ» θανάτων -43 σε ένα 24ωρο- καταρρίφθηκε, τα κρούσματα έφτασαν στα 2.752 και οι διασωληνωμένοι στους 297. Ο Νοέμβριος σημαδεύτηκε από τον πολύ υψηλό αριθμό θανάτων, με 284 συμπολίτες μας να έχουν χάσει τη ζωή της από κορονοϊό στις πρώτες 11 ημέρες του μήνα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, και εν μέσω του σφοδρού «σφυροκοπήματος» στη Θεσσαλονίκη που είναι αυτή τη στιγμή «στην καρδιά» της επιδημίας, η κυβέρνηση έλαβε αυστηρότερα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν από τον κ. Χαρδαλιά χθες το απόγευμα.

Eτσι, από την Παρασκευή 13/11 από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί δεν επιτρέπονται μετακινήσεις, παρά μόνο για λόγους εργασίας, έκτακτης ανάγκης υγείας και συνοδεία κατοικιδίου, πλησίον όμως της οικίας. Δεν υπάρχει, επομένως, η δυνατότητα ατομικής άσκησης το διάστημα 9 το βράδυ και 5 το πρωί και αυτό γιατί ο κωδικός 6 χρησιμοποιείται καταχρηστικά από τους πολίτες προκειμένου να δικαιολογούν, για παράδειγμα, μετάβαση σε κοντινά συγγενικά ή φιλικά σπίτια. Οπως διευκρινίζεται μάλιστα, το απαγορευτικό ισχύει και για την παραλαβή από το κατάστημα, όχι όμως για τις υπηρεσίες delivery.

Η… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το φαινόμενο που παρατηρήθηκε την περασμένη Κυριακή, όταν εστάλησαν… 1.000.000 SMS για ατομική άθληση μετά τις 21:00.

Κατά τη διάρκεια των βραδινών αυτών ωρών, οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν SMS, όπως και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, προκειμένου να δικαιολογούν τις μετακινήσεις τους.

Ο κ. Χαρδαλιάς αποσαφήνισε χθες ότι η ατομική άθληση (από τις 5 το πρωί έως τις 9 το βράδυ) δεν αφορά στις προπονήσεις αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά σε προσωπική άσκηση, έως τρία άτομα, επαναλαμβάνοντας ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.

Στην προσπάθεια ενίσχυσης ακόμη περισσότερο της τηλεργασίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι κάθε οργανισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα λειτουργεί μόνο με το απαραίτητο προσωπικό. Οι επιχειρήσεις, από την Παρασκευή 13/11, θα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες καταστάσεις που να αποδεικνύουν ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, κάτι που σημαίνει ότι αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις.

«Οι επόμενες εβδομάδες παραμένουν ιδιαίτερα κρίσιμες. Αναγνωρίζουμε την κόπωση όλων μας. Ωστόσο είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, που χρειάζεται να οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον και να αντιμετωπίσουμε και αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο περιορισμός των μετακινήσεων συζητείτο μεταξύ κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων, μέχρι και χθες το μεσημέρι να αφορά μόνο στη Θεσσαλονίκη, η οποία σηκώνει πολύ μεγάλο «βάρος» και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν συνθήκες «πολέμου». Τελικά, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να αυστηροποιήσει τις μετακινήσεις οριζόντια, σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να μη φτάσει καμία άλλη Περιφέρεια στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη.

Εάν η επιδημία συνεχίσει με αυτόν το ρυθμό δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και επιπλέον μέτρα. Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αξιολογώντας σε καθημερινή βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Χθες το πρωί στην τακτική τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναλύθηκαν τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης, με βάση και όσα στοιχεία έχει δώσει το υπουργείο Υγείας για τα νοσοκομεία. Η μετάβαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, χθες στη Θεσσαλονίκη καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Εκτός των μετακινήσεων που προβληματίζουν ειδικούς και κυβέρνηση υπάρχουν, ήδη από χθες, σκέψεις για κλείσιμο των Νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων κατ’ αρχάς στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την περαιτέρω μείωση των επαφών και των μετακινήσεων.

Το μέτρο αυτό δεν ανακοινώθηκε τελικά, ωστόσο υπάρχει ακόμη στο «τραπέζι» και είναι πιθανό να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες. Επίσης, εκτός της Θεσσαλονίκης δεν αποκλείεται να αφορά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε σχέση με ακόμη δραστικότερα μέτρα για τις μετακινήσεις, γίνεται εκτενής συζήτηση για το τι περισσότερο θα μπορούσε να γίνει. Για την ώρα, όμως, το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στα SMS προσκρούει σε τεχνικά ζητήματα.

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, πάντως, και η Αττική έχει μεγάλη διασπορά του ιού. Χθες, κατέγραψε 635 νέα κρούσματα, και ήρθε … δεύτερη μετά τη Θεσσαλονίκη που δήλωσε επιπλέον 777 περιστατικά σε μία ημέρα. Η επιδημία εξακολουθεί να κινείται σε υψηλή «ταχύτητα». Οι χθεσινές νέες διαγνώσεις άγγιξαν σχεδόν τις 3.000 -ο ακριβής αριθμός είναι 2.752 κρούσματα-, με την ανησυχία από τα «σκληρά» δεδομένα, δηλαδή θανάτους και διασωληνωμένους, να εντείνεται. Δυστυχώς ακόμη 43 ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους, με τον τραγικό απολογισμό να ανέρχεται σε 909 θανάτους, ενώ μέχρι και χθες οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονταν σε 297.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ