Αυτό είναι το πρώτο αθλητικό έντυπο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα

Σήμερα που ο αθλητισμός αποτελεί “βαριά” βιομηχανία για κάποιες χώρες και “βαλκανική” βιομηχανία για τη δικιά μας, με εκατομμύρια συμπολιτών μας να ενημερώνονται για τα τεκταινόμενα από δεκάδες αθλητικές εφημερίδες και σάιτ, αξίζει να κάνουμε μια μικρή αναφορά για το πως ξεκίνησαν όλα. Είμαστε στο 1898, και η επιτυχημένη αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα δύο χρόνια πριν έχει αποτελέσματα αντίστοιχα με ότι ακολουθεί στη χώρα μετά το χρυσό μετάλλιο του Ευρωμπάσκετ 1987.

 

Το πρώτο τεύχος της πρώτης “ηρωικής” αθλητικής έκδοσης στη χώρα.

Οι Έλληνες ανακαλύπτουν τον αθλητισμό, δημιουργούνται σωματεία σε μια σειρά αθλημάτων και αγωνισμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζεται το πρώτο ελληνικό αθλητικό έντυπο που δεν είναι άλλο από την “Ποδηλατική και Αθλητική Επιθεώρηση της Ανατολής”, που αποτελεί έκδοση του Ποδηλατικού Συλλόγου Αθηνών. Το έντυπο προσπαθεί να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του κόσμου για τον αθλητισμό, χωρίς όμως να έχει οριοθετηθεί ακόμα τι θεωρείται αθλητική δραστηριότητα, ενώ δημιουργούνται αθλήματα που εμφανίζονται και εξαφανίζονται μέσα σε μια νύχτα.

Ο νικητής του Μαραθωνίου δρόμου στη περιοχή της Κυνουρίας καλύπτει την απόσταση των 17 χιλιομέτρων σε μία ώρα και δεκατρία λεπτά…

Σε ένα τεύχος ανακαλύπτουν το αγώνισμα “Ανάβασις και κατάβασις κλίμακος δι ίππου”, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα άλογο που ανεβαίνει και κατεβαίνει σε μια σκάλα…Σε αυτό συμμετέχουν αξιωματικού του ελληνικού ιππικού, με τους αθλητές να καλούνται να ανέβουν, και να κατέβουν φυσικά, με τα άλογά τους 17 σκαλοπάτια από λείο πεντελικό μάρμαρο. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε κανονισμούς αθλητές και αποτελέσματα του συγκεκριμένου αγωνίσματος, οπότε αρκούμαστε στο κείμενο του δημοσιεύματος της εποχής, ελπίζοντας να καταλάβετε περισσότερα από όσα εμείς : “Ο ίππος του κ. Λεβίδου είναι κοινού ουγγρικού γένους, εκ των του στρατού, ύψος 1.57, εδόθη δ’ αυτό προς εκγύμνασιν και ανήλθε και κατήλθε την κλίμακα άνευ ειδικής προγυμνάσεως, τροχάδην μεν και καλπάζων κατά την ανάβασιν, βάδην δε κατά την κατάβασιν και φέρων τα συνήθη πέταλα, άνευ μέσου οιουδήποτε προς παρεμπόδισιν ολισθήσεως”.

Κάπως έτσι παρουσιάζεται το αγώνισμα “Ανάβασις και κατάβασις κλίμακος δι’ ίππου”…

Στο ίδιο έντυπο εκτός από φυσιολατρικά άρθρα, θέματα για περιπάτους κείμενα για τον ρόλο των περιστεριών στο στρατό και τις μονομαχίες, μαθαίνουμε ότι εκείνη την εποχή διοργανώνονται για μια ολόκληρη εβδομάδα αγώνες στίβου στη περιοχή της Κυνουρίας παρουσία πλέον των 3.000 θεατών της περιοχής και των γύρω χωριών που κατακλύζουν το χώρο. Στα αποτελέσματα διαπιστώνουμε ότι στους αγώνες 100 και 400 μέτρων υπάρχουν νικητές αλλά χωρίς χρονομέτρηση, στο δίσκο ο πρώτος αθλητής πετά στα 16,20 μέτρα, στο τριπλούν στα 10,40 μέτρα, υπάρχουν αγώνες πάλης, σκοποβολής και άρσης βαρών, ενώ την παράσταση κλέβει ο νικητής του Μαραθωνίου των 17 χιλιομέτρων…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ