Αμπντουλχαμίντ Χαν: Σαλπάρει για την Ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο

Μυστήριο καλύπτει (μέχρι αυτή την ώρα) τον προορισμό του ιδιόκτητου πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» της Τουρκίας που αποπλέει σήμερα από την περιοχή Τασουτζού της Μερσίνας στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες-γεωτρήσεις (πιθανότατα σε περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου, εγγύτατα της Κύπρου χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλοι προορισμοί).

Για να ξεπροβοδίσει το 7ης γενιάς και υψηλών προδιαγραφών γεωτρύπανο, στη σχετική φιέστα το «παρών» έδωσαν ο Ταγίπ Ερντογάν, μέλη της κυβέρνησής του σε συντριπτικό ποσοστό, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Γιασάρ Γκιουρέλ, ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας MIT, Xακάν Φιντάν, ανώτατοι παράγοντες (κοινοβουλευτικοί, ενεργειακοί, ναυτιλιακοί, τοπικοί κ.ά.), ενώ όλοι αναμένουν τον υπερόπτη Ερντογάν να ανακοινώσει προς τα πού θα κατευθυνθεί το «καμάρι» του τουρκικού ερευνητικού και γεωτρητικού στόλου που αγόρασε η Αγκυρα από τη Νότια Κορέα. Πάντως αυτή τη φορά αίσθηση έχει προκαλέσει η μυστικοπάθεια περί του γεωτρύπανου, ενώ θα συνοδεύεται από τρία πολεμικά πλοία (κορβέτες, φρεγάτες), ένα υποβρύχιο, καθώς και μη επανδρωμένο αερόχημα (συγκριτικά με τις εξόδους των «Γιαβούζ», «Κανούνι», «Φατίχ», «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά»).

Σχετικά με την αποστολή του γεωτρύπανου, το τελευταίο 48ωρο ο Ερντογάν είχε επαφές στο Προεδρικό Μέγαρο με τους Οκτάι, Τσαβούσογλου, Σοϊλού, Ακάρ, Φιντάν ,Γκιουλέρ, Ντονέζ, Καλίν, Αλτούν και τον απερχόμενο αρχηγό των ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ.

Με αλαζονικό ύφος, ο Τούρκος πρόεδρος χθες τόνισε ότι «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον», μιλώντας στο 13ο Συνέδριο Διπλωματίας στους Τούρκους πρέσβεις και γενικούς προξένους ανά τον κόσμο.

«Η ανακάλυψη φυσικού αερίου που κάναμε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών μας. Το 4ο γεωτρύπανό μας, που ονομάζεται “Αμπντουλχαμίντ Χαν”, ξεκινάει την αποστολή του από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας», σημείωσε ο Ερντογάν.

Υποστήριξε ότι η Τουρκία εργάζεται για τη σταθερότητα στις περιοχές του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Ενώ έστρεψε τα πυρά του και εναντίον όσων τον κατηγορούν για τυχοδιωκτισμό και κατασπατάληση οικονομικών πόρων (Κιλιτσντάρογλου, Μπαμπατζάν, Ακσενέρ κ.ά.), σημειώνοντας τις ανακαλύψεις στρωμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, και δεν παρέλειψε να αναφερθεί πολλές φορές ονομαστικά στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ερντογάν: Σε περιοχές ευθύνης μας θα κινηθεί το γεωτρύπανο «Αμντουλχαμίτ Χαν»

Για την προαναγγελθείσα έξοδο του γεωτρητικού σκάφους «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησαν μεταξύ άλλων και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην έναρξη του Συνεδρίου Διπλωματίας, καθώς και ο επικεφαλής της ΜΙΤ. Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ κατηγόρησε για ακόμα μία φορά την Αθήνα υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμεί να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών! Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν τις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου, ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και «έκπληξη» αναφορικά με τον προορισμό του.

Περί ιδιοτροπίας…

Ο Τσαβούσογλου διεμήνυσε μέσα από την ομιλία του πως η Αγκυρα θα συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο και επέμεινε στα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «ιδιότροπη» (!) χώρα στο θέμα των νησιών, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε από την Ε.Ε. να λάβει συγκεκριμένα βήματα. Θα εξηγήσουμε πως η Τουρκία είναι μια απαραίτητη χώρα με ένα πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει. Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία», είπε κάνοντας μια «στροφή προς την Ευρώπη».

Προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «εμποδίσαμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ από τις ενεργειακές εξισώσεις. Σπάσαμε τους αγώνες εναντίον μας με τις σεισμικές μας δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων και με τη συμφωνία της Λιβύης του μνημονίου περί θαλάσσιων ζωνών του Νοεμβρίου 2019. Εχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Τώρα έχει ξεκινήσει η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα συμπεριλάβει και εμάς. Αναλάβαμε δράση μαζί με την ΤΔΒΚ για να ενσωματώσουμε αυτή τη δυναμική με τις προτάσεις που καταθέσαμε».

Τα ανοιχτά μέτωπα της Αγκυρας

Η τρέχουσα περίπτωση ασφαλώς διαφέρει από εκείνη του «Ορούτς Ρέις» το 2020, γιατί η διεθνής και περιφερειακή κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανασφαλής και χαοτική σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ειρηνικό, ενώ η Αγκυρα έχει κλείσει μία σειρά μετώπων ειδικά στη Μέση Ανατολή. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει τρέχοντα ανοικτά θέματα με τους Αμερικανούς (για τους αεροπορικούς εξοπλισμούς) και το ΝΑΤΟ (σχετικά με την ένταξη του σκανδιναβικού διδύμου Σουηδίας και Φινλανδίας) στην Ατλαντική Συμμαχία και προσπαθεί να μην κινείται ακραία ως προς πολλά μέτωπα προκαλώντας υπερεντάσεις (π.χ. ήταν πιο μετρημένη η αντίδρασή της στους πρόσφατους βομβαρδισμούς της Γάζας και στα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον Νότιο Καύκασο).

Πάντως σε αρκετούς δυτικούς κύκλους σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική κυριαρχεί αρνητικό κλίμα για την Αγκυρα εξαιτίας των επαφών της με τον αυταρχικό Πούτιν, το Πεκίνο και την Τεχεράνη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ