Ουκρανία: Δεν θεωρούμε ότι οι κυρώσεις είναι η καλύτερη λύση, λέει η Κίνα

Η Κίνα είναι αντίθετη στη μονομερή επιβολή κυρώσεων και δεν θεώρησε ποτέ ότι οι κυρώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης προβλημάτων, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ερώτηση για το αν η ασιατική χώρα θα ταυτιζόταν με τις δυτικές χώρες και θα επέβαλε και εκείνη κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση.

«Ρωτάτε αν η Κίνα θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία; Προφανώς δεν αντιλαμβάνεστε αρκετά την πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης…Η Κίνα πάντα αντιτίθεται στις παράνομες μονομερείς κυρώσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνίνγκ στους δημοσιογράφους.

Μπάιντεν: «Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα» – Ποιες κυρώσεις ανακοίνωσε
Κυρώσεις κατά της Μόσχας ανακοίνωσε χθες (22/2) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μέσα από το διάγγελμά του. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε κινήσεις για τον αποκλεισμό των συναλλαγών που αφορούν δύο μεγάλες τράπεζες – τη VEB και τη Ρωσική Στρατιωτική Τράπεζα – και την αποκοπή τμημάτων της ρωσικής οικονομίας από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Προανήγγειλε επίσης τον οικονομικό αποκλεισμό της Μόσχας, τόσο στην ανάληψη χρημάτων από δυτικές τράπεζες, όσο στην ανταλλαγή νομίσματος στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Επιπλέον, είπε ότι από την Τετάρτη, 23.02.2022, οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις σε μέλη της ρωσικής «ελίτ» στις ΗΠΑ, αλλά και στις οικογένειές τους. Τόνισε ακόμη ότι ο North stream σε συνεργασία με τη Γερμανία δεν θα προχωρήσει. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι κινήσεις αυτές υπερβαίνουν «κατά πολύ» τα προηγούμενα μέτρα και θα αποκόψουν τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «κλιμακώνουν τις κυρώσεις» αν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει τις ενέργειές της στην Ουκρανία».

Οι κυρώσεις που ενέκρινε η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας
Το πακέτο των κυρώσεων που εισηγήθηκαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει:

Την στοχοποίηση όσων φυσικών και νομικών προσώπων συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση της Ρωσίας (σ.σ να αναγνωρίσει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ)

Την στοχοποίηση των τραπεζών που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές

Την παρεμπόδιση του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ

Την παρεμπόδιση του εμπορίου από τις δύο αυτές περιοχές προς και από την ΕΕ, για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βιώσουν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Γερμανία: Στον «πάγο» η πιστοποίηση του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2
Η γερμανική κυβέρνηση διακόπτει τη διαδικασία έγκρισης για τον ρωσο-γερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 μέχρι νεωτέρας. Την κίνηση επιβεβαίωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την Τρίτη 22/2, στο Βερολίνο.

Ο Σολτς εξήγησε ότι ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών να λάβει τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα, ώστε ο αγωγός φυσικού αερίου να μην μπορέσει προς το παρόν να πιστοποιηθεί. «Χωρίς αυτήν την πιστοποίηση, το Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», ξεκαθάρισε ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Βρετανία: Κυρώσεις σε πέντε τράπεζες και τρεις Ρώσους ολιγάρχες
Η Βρετανία επέβαλε την Τρίτη 22/2 κυρώσεις στον Γκενάντι Τιμτσένκο και σε άλλους δύο δισεκατομμυριούχους με στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε στρατεύματα σε δύο αποσχισμένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Τζόνσον είπε στο κοινοβούλιο ότι πέντε τράπεζες – η Rossiya, η IS Bank, η GenBank, η Promsvyazbank και η Τράπεζα της Μαύρης Θάλασσας – υφίστανται κυρώσεις, μαζί με τρία άτομα – τον Τιμτσένκο και τους Ιγκόρ και Μπόρις Ρότενμπεργκ.

Η Βρετανία είπε ότι ο Τιμτσένκο, ένας από τους ιδρυτές της εμπορικής εταιρείας Gunvor, ήταν βασικός μέτοχος της Bank Rossiya, η οποία συμμετείχε στην National Media Group που υποστήριξε την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

«Η Τράπεζα Rossiya υποστήριξε την ενοποίηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ενσωματώνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας», δήλωσε η Βρετανία.

Ο Τιμτσένκο, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes αξίζει 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν, όπως και οι Ρότενμπεργκ.

«Αυτή είναι η πρώτη δόση, το πρώτο μπαράζ αυτού που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», είπε ο Τζόνσον. «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε στο αποθεματικό μας περαιτέρω ισχυρές κυρώσεις… ενόψει του τι μπορεί να κάνει ο πρόεδρος Πούτιν στη συνέχεια».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ