Πολωνία: «Ο πύραυλος προήλθε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ

Πολωνία: Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες Τρίτη σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας επιβεβαίωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ότι «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια του κράτους-μέλους του NATO, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

«Στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (…) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας», τονίζεται στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ. Προστίθεται πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις».

«Η Πολωνία βεβαιώνει ότι εάν χρειαστεί θα ζητήσει διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της συνθήκης για τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ», δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων από έκρηξη κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Είπε επίσης ότι η Πολωνία έχει αυξήσει την ετοιμότητα ορισμένων στρατιωτικών μονάδων.

Το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ σημειώνει: «Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θέλουσι συσκέπτεσθαι από κοινού οσάκις κατά την γνώμην οιουδήποτε εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότης ή πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια ενός οιουδήποτε των Μερών».

Επίσης ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μύλλερ σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ανεβάζει το επίπεδο ετοιμότητας του στρατού ως απάντηση στην έκρηξη κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία την Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία», δήλωσε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο Τζο Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε». Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν, πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Η έκτακτη συνάντηση στο Μπαλί συγκλήθηκε σήμερα Τετάρτη από τον Μπάιντεν για να συζητηθεί το συμβάν στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, χθες το απόγευμα. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε σήμερα ότι οι αναφορές από πολωνικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επικοινώνησε τηλεφωνικά  με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο της πολωνικής προεδρίας. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ντούντα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν εκτάκτως την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας βάσει του άρθρου 4 της συμμαχίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο Reuters δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι μίλησε με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα μετά την έκρηξη και είπε ότι η Συμμαχία «παρακολουθεί την κατάσταση και οι σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά». «Είναι σημαντικό να διαπιστωθούν με ακρίβεια όλα τα γεγονότα», πρόσθεσε.

Μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία αναφέρουν δύο εκδοχές για το πώς βρέθηκαν οι πύραυλοι σε πολωνικό έδαφος. Είναι πιθανό, αφενός, ότι η ουκρανική άμυνα κατέρριψε τον πύραυλο και να άλλαξε την τροχιά του ή, αφετέρου, οι Ρώσοι να εισήγαγαν εσφαλμένα τα δεδομένα για τον στόχο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «πολύ σημαντική κλιμάκωση» τις αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν σε έδαφος της Πολωνίας, στα σύνορα με την Ουκρανία. «Η τρομοκρατία δεν περιορίζεται στα εθνικά μας σύνορα. Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την Πολωνία.Να εκτοξεύσει πυραύλους σε έδαφος του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ρωσική πυραυλική επίθεση κατά της συλλογικής ασφάλειας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να δράσουμε» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο βραδινό διάγγελμά του.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

«Πρέπει να υπάρξει υπεράσπιση για κάθε σπιθαμή (σ.σ. εδάφους) του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις αναφορές ότι δύο πύραυλοι ή ρουκέτες προσγειώθηκαν σε ένα αγρόκτημα στην Πολωνία κοντά στα ουκρανικά σύνορα. «Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι άκρως ανησυχητικά. Συμβουλευόμαστε στενά την Πολωνία και άλλους συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ» δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας, μέσω Twitter. «Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία», υπογράμμισε το ΥΠΕΞ της Εσθονίας. Ο Λετονός υπουργός Άμυνας Άρτις Πάμπρικς δήλωσε ότι «η Λετονία στέκεται πλήρως στο πλευρό των Πολωνών φίλων».

«Σοκαρισμένος από την είδηση ότι ένας πύραυλος ή άλλο πυρομαχικό σκότωσε ανθρώπους σε πολωνικό έδαφος. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες», αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Το Βέλγιο καταδικάζει έντονα το περιστατικό στην πολωνική επικράτεια και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια των θυμάτων και στον λαό της Πολωνίας», αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο. Προσθέτει ότι «το Βέλγιο βρίσκεται δίπλα στην Πολωνία. Είμαστε όλοι μέρος της οικογένειας του ΝΑΤΟ που είναι περισσότερο από ποτέ ενωμένο και εξοπλισμένο για να μας προστατεύσει όλους».

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και βρισκόμαστε σε επαφή με τους πολωνούς φίλους μας και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στο αποψινό περιστατικό επί πολωνικού εδάφους και στον θάνατο δύο ανθρώπων. «Η σκέψη μου είναι στην Πολωνία, τον στενό σύμμαχο και γείτονά μας», έγραψε η υπουργός στο Twitter στην αγγλική και στην πολωνική γλώσσα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «Παρακολουθούμε στενά τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία μετά την πυραυλική επίθεση στο έδαφός της. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην πολωνική κυβέρνηση και στον λαό. Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι με την Πολωνία, εταίρο μας στην ΕΕ και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με τις πολωνικές Αρχές και ενημερώνεται για την κατάσταση, ανέφερε απόψε το Ελιζέ. Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι στην αυριανή συνεδρίαση της G20 στο Μπαλί θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα των εκρήξεων στην Πολωνία σε ανώτατο επίπεδο.

Πολωνία: Τι προηγήθηκε 

Νέες διαστάσεις που προκαλούν τρόμο απειλεί να λάβει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά το σημερινό άγριο σφυροκόπημα από το ρωσικό στρατό. Και αυτό γιατί σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι από πυραύλους ή θραύσματα που χτύπησαν πολωνικό έδαφος, πολύ κοντά στα σύνορα με την Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι πύραυλοι ήταν «αδέσποτοι» από τους μαζικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας σήμερα (15.11.2022) στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Radio ZET, το οποίο επικαλείται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι ρουκέτες φέρεται να χτύπησαν ξηραντήρες σιτηρών, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.

Ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

 

 

Τι προβλέπει το άρθρο 5 της συμφωνία του ΝΑΤΟ

Η ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει παρέμβαση της Συμμαχίας σε περίπτωση που μέλος της δεχτεί ένοπλη επίθεση, ήρθε στο νου αρκετών μετά την είδηση πως δυο ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την Πολωνία, με αποτέλεσμα, να υπάρχουν πληροφορίες για δύο νεκρούς.

Τι προβλέπει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, για το  τι προβλέπεται σύμφωνα με τη συνθήκη του Βόρειο Ατλαντικού, αναφορικά με την επίκληση από μέλος της Συμμαχίας του άρθρου 5 αναφέρονται τα εξής:

«Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πολλών εξ αυτών εν Ευρώπη ή Βορείο Αμερική θέλει θεωρηθεί επίθεσις εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, εν περιπτώσει τοιαύτης ενόπλου επιθέσεως, έκαστον εξ αυτών, εν τη ασκήσει του υπό του άρθρου 51 του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζομένου δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοαμύνης, θα συνδράμη τα υφιστάμενα την επίθεσιν εν ή πλείονα Μέρη δια της αμέσου λήψεως, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου μετά των ετέρων Μερών, των μέτρων άτινα θεωρεί αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλου βίας προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού.

Πάσα τοιαύτη ένοπλος επίθεσις ως και παν μέτρον λαμβανόμενον συνεπεία ταύτης θα φέρωνται αμέσως εις γνώσιν του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέτρα ταύτα θα λήξουν όταν το Συμβούλιον Ασφαλείας θα έχη λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας».

Στην ουσία, το ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένο εκ του άρθρου αυτού να επέμβει σε περίπτωση που ένα ή περισσότερα μέλη του δεχτούν επίθεση, ανεξάρτητα με το ποιος είναι ο επιτιθέμενος. Φυσικά, για να μην σπέρνουμε τον πανικό, κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφασιστεί σε συλλογικό επίπεδο. Επιπλέον, αν πράγματι ο ρωσικός πύραυλος έπεσε από λάθος σε πολωνικό έδαφος, δεν είναι βέβαιο πως κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση του άρθρου 5.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ